Правилното хранене може да ни направи столетници

Науката все по-активно се обръща към темата “хранене и дълголетие”. Препоръчват ни продукти, които могат да ни осигурят един век живот – че и повече!

dietiА правилата на храненето всъщност са известни от поколения, припомнят от www.kp.ru. Струва си да ги спазва човек, защото те доказано помагат за възстановяване на организма при тежки заболявания. С тяхна помощ можем да се предпазим от болести и наистина да станем дълголетници с качествен живот в третата възраст!

Ето и правилата:

Да се яде колкото може по-бавно. Разбира се – не е възможно да дъвчем всеки залък по 40-50 пъти, както ни съветват любителите на здравословното хранене. Но ще бъде погрешно да не споменем, че бързото нагълтване с несдъвката храна е вредно. Погрижете се да имате здрави зъби – първият етап от усвояването на храната изисква механичното й раздробяване в устната кухина.
*Да се изяжда с 30% по-малко от количеството, считано за нормално. Така в тялото ни ще постъпват по-малко калории. Впрочем, това е правило в живота на столетниците: храната, която приемате на едно хранене, да не е повече от събраните ви шепи. Нормата е индивидуална за всеки човек. Ако решите да отслабвате, трябва да редуцирате количеството на храната от индивидуалната си “дажба”.

*Веднъж в седмицата да се прави разтоварване /воден пост/. Много хора смятат, че най-подходящ за това е първият работен ден след неделя – обикновено през уикенда прекаляваме с яденето. Някои диетолози обаче считат за грешка разтоварването непосредствено след дни на преяждане. Според тях най-подходящ за това ден е сряда.

*По-малко червено месо и повече червени плодове. Учени, които се занимават с остаряването и неговото забавяне съветват изобщо да се откажем от червеното месо и животинските мазнини. За сметка на това в менюто трябва да има повече червени и сини плодове и зеленчуци, които са добри антиоксиданти и предпазват от рак. Съдържат полифеноли, които регулират метаболизма и балансират мастната и захарната обмяна.
Споменатата група плодове и зеленчуци действат срещу свободните радикали, които са първопричина за стареенето. Тази продукти трябва да се консумират непрекъснато.

*Правилното хранене предполага разнообразие. Още Хипократ е казал: Яжте от всичко по малко. Негова е рецептата за т.н. “супа на Хипократ”, която лекува всичко. Тя се приготвя от лук, магданоз, целина, праз, ароматни треви.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.