Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Революционно: учени съживиха мъртъв бъбрек!

Търсенето на донори за бъбречни трансплантации много скоро ще остане в миналото заради сензационно научно откритие!

bubrekУчени откриха начин да създават важния орган в лабораторни условия – ето как!

Екип на Централната болница в Масачузетс съживиха мъртъв бъбрек – засега опитът е фокусиран върху опити с лабораторни мишки. Прекратилият работата си орган е бил изваден от мъртва мишка, изчистен от външната си обвивка и “облечен” с нова в специален биореактор. Рециклираният орган прекарал в биореактора две седмици и когато новите клетки обхванали цялата му повърхност, е бил присаден на жива мишка.

Трансплантираният бъбрек започнал да функционира и да отделя урина. Авторът на изследването – професор Харалд От смята, че това е посоката на нови изследвания в трансплантологията. Напълно е възможно в недалечно бъдеще подобни “рецепти” да бъдат изпълнявани за хора и лабораторните бъбреци успешно да заместват болните органи на пациенти. Органната обвивка в биореактора ще се отглежда от клетки на самия пациент, с което ще се предотвратява реакцията на отхвърляне.

В областта на трансплантационната хирургия бъбречните операции са 90%, уточнява medikforum.ru. Много пациенти умират, преди да бъде открит подходящ донор за тяхната операция. Други се влошават необратимо и не са в състояние да понесат подобна тежка интервенция. Дори и при най-успешните операции рискът от отхвърляне кара трансплантираните да пият много лекарства за потискане на отхвърлянето.

Медицината отдавна търси изход от тежката ситуация чрез изкуствено създаване на тъкани и цели органи. Вече има успешни стъпки при създаването на части от сърце, бял и черен дроб.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *