Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смъртоносна зараза от донорски орган – възможно е!

Мъж с успешно трансплантиран бъбрек е починал от бяс година и половина след операцията. Изследванията показали, че причина за смъртта е зараза, която нещастният човек пипнал чрез донорския орган.

bubredМалко е подобна история да се нарече лош късмет. Трансплантацията се състояла през септември 2011-а, разказва medportal.ru. Донор станал 20-годишен стажант-авиомеханик, който починал от енцефалит. Бъбреците, сърцето и черният му дроб били присадени на четирима реципиенти, без медиците да разберат, че всъщност момчето е починало от бяс. Опасната зараза му била предадена чрез ухапване от енот – факт, за който се разбрало фатално късно. Донорските органи заминали при пациенти от четири различни щата на САЩ – Мериленд, Флорида, Джорджия и Илинойс. Едва след смъртта на трансплантирания с бъбрек пациент били направени допълнителни проучвания и се потвърдило, че донорът и получателят на неговия бъбрек са починали от една и съща инфекция. Останалите трима трансплантирани в момента са настанени в клиники и спешно им провеждат интензивна профилактика срещу бяс. Проучва се и кръгът на контактите им, за да се разбере дали не са застрашени още хора.
Това не е първи случай в САЩ, когато пациенти се заразяват от трансплантирани органи. През 2004 година е имало подобен случай, когато и четиримата получатели на органи от един донор са починали месец след операциите. Случаят на бяс е уникален с дългия инкубационен период на заразата – обикновено той не продължава повече от три месеца. Донорските органи се подлагат на системен тест, преди да се използват, но проверката не включва бяс заради ограниченото разпространение на болестта. На практика времето за изследване на органите е изключително кратко, тъй като правилата на трансплантацията не допускат продължителния им престой извън човешко тяло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *