ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лазер в лечението на наркозависимости

Учени от Калифорнийския университет са успели да използват успешно лазер в лечението на пристрастени към кокаина плъхове.

kokaПредварителните тестове дават надежди, че методиката ще може да се прилага и при лечението на наркозависими хора, информират от medlinks.ru. Лабораторните опити се изразяват в насочване на лазерен лъч в точно определена мозъчна област, а след сеансите тягата на опитните животни към кокаина била силно редуцирана.
Водещият автор на изследването – Антонело Бончи от Националния институт по злоупотреби с наркотици – обяснява ефекта с потиснатата активност на префронталната мозъчна кора. Това е зоната в главния мозък, която отговаря за вземането на решения и поведението.

Опитите с наркозависими хора показват същата тенденция: тягата към наркотици затихва, когато бъде постигната ниска активност в съответната област на главния мозък. Активността се измерва чрез специална техника, наречена optogenetics. Тя помага да се изясни как става включването и изключването на нервните клетки в съответната мозъчна зона, и как в съответствие с това може да бъде повлияно на желанието да се приемат наркотични вещества.

Методиката, въпреки суперлативите на ангажираните с нея изследователи, все пак има и доста критици. Естествената реакция на потенциалните пациенти е напълно обяснима: все пак е страшничко да си представиш как към мозъка ти се насочва лазерен лъч! Освен това самите автори признават, че не са докрай наясно с възможните странични ефекти от това лечение.

Обясним е интересът на изследователите към подобна тема, както и търсенето на ефективно решение за твърде сериозния в САЩ проблем. От кокаинова зависимост страдат 1.2 милиона американци. Кокаиновата зависимост е твърде коварна: хората, преминали курс на лечение и считани за спасени, в 80% от случаите отново се връщат към бялата отрова в рамките на половин година.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *