Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Постоянство и нежност успокояват заекващото дете

Във възрастта между 3 и 5 години някои деца започват да изговарят провлачено срички, думи, фрази

майка дете

Или пък при определени звукосъчетания прекъсват потока на речта. Това нарушение в плавността на речта се нарича заекване. Причините, които могат да отключат този проблем, в голяма степен са генетични – около 60% от заекващите имат близки роднини със същите говорни затруднения. Сред предпоставките са: силна и внезапна уплаха, отслабване на организма след тежко боледуване, сплашване от страна на близки или други деца, физическо наказание, неправилно възпитание, свръхпретенции към речта на детето. Има научни изследвания, според които езиковите процеси при заекващите се локализират в други мозъчни зони. Вследствие на това се появяват проблеми при взаимодействието на мозъка с мускулите, задвижвани при говорене.

В много случаи заекването отшумява около 5-годишна възраст, когато детето се научи да говори добре и да координира мускулите, които участват при артикулация. В други обаче продължава по-дълго. Макар да не съществува сигурно средство за преодоляване на заекването, има много ефективни терапевтични начини да помогнете на детето да го превъзмогне.

• Не показвайте притеснение от затрудненията му при говорене. Избягвайте постоянните съвети от рода „говори по плавно“, „вземи си въздух“, тъй като детето ще се смути още повече.

• Разговаряйте, докато се храните заедно – при дъвчене заекването намалява.

• Не настоявайте да чете на глас, да наизустява стихотворения и да разказва приказки.

• Осигурете спокойна семейна атмосфера. Ограничете прекараното време пред тв екрана и компютърния монитор – целта е да се избягват възбуждащите фактори.

Ако до 1-2 месеца усилията ви не повлияят заекването, потърсете помощта на логопед, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *