Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква профилактика трябва да спазват болните от Алцхаймер?

Алцхаймер

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Храни, богати на витамини и минерали. Включете в менюто си повече продукти, съ­държащи антиоксидантните витамини С, Е и А и минерала селен за неутрализиране на свободните радикали. Най- богатите източници са сушените сливи, стафидите, боро­винките, къпините, ягодите, малините, къдравото зеле, спанакът и брюкселското зеле.
  • Избягвайте мазнините. Изключете животинските мазнини от менюто си, за да намалите риска от развитие на Алцхаймер. Болестта е по-рядко срещана в страните с ниска консумация на мазнини.
  • Риба. Увеличете консумацията на дълбоководна мор­ска риба, за да си доставите необходимото количество полезни омега-3 мастни киселини. Противовъзпалител­ните им свойства предотвратяват образуването на плаки в мозъка. Стремете се да включвате в менюто си порция риба тон, халибут или скумрия всяка седмица.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Изследване показва, че ре­довното спортуване може да намали риска от болестта на Алцхаймер. Учените са направили сравне­ние между миналите навици за двигателната активност на 373 души, 126 от които са с болестта на Алцхаймер, а останалите – здрави. Резултатите показали, че тези, кои­то активно са спортували на по-ранен етап от живота си, са по-малко застрашени от тази болест.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Учените твърдят, че терапевтичните дози от противовъзпалителни медикамен­ти като ибупрофен (нурофен) могат да ограничат прогре­сирането на болестта. Проведено е проучване, в което участниците приемали 400 мг ибупрофен 3 пъти дневно в продължение на 2 години, в резултат на което рискът от Алцхаймер намалял с 30-60%. Болните от тежка форма на артрит, които редовно приемат НСПВС, също са по- малко застрашени от Алцхаймер. Други противовъзпали­телни лекарства са аспирин, напроксен и индометацин. Парацетамолътняма влияние върху заболяването. Имай­те предвид, че продължителният прием на НСПВС може да предизвика кървене от стомашно-чревния тракт и проблеми с бъбреците, затова трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете терапия с тези лекарства.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамини. Недостигът на витамин В12и фолиева киселина увеличава риска от развитие

на Алцхаймер. Витамин Е също е с доказана ефикасност при деменция вероятно заради мощното си антиоксидантно дей­ствие. Рибеното масло и маслото от вечерна иглика също са добър избор. По принцип пълноценното хранене доставя необходимото количество от тези вещества, но ако се съм­нявате, че не ви достигат, помислете за хранителна добавка. Поговорете с лекаря си, ако имате колебания.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Силата на гинкото. Изследвания доказват, че гинко билоба може да забави загубата на паметта при по-възрастните. През 1996 г. проучване на нем­ски учени показва значително подобрение на мозъчната функция на 154 участника, болни от Алцхаймер или друга форма на деменция, след 24-седмична билкова терапия. Над 40 изследвания в целия свят са доказали полезното действие на гинкото върху паметта. Обсъдете решението да вземате тази билка с лекар, защото тя може опасно да си взаимодейства с приемани от вас медикаменти.
  • Други полезни билки. Отварите от касис, розмарин и зе­лен чай също имат полезно въздействие върху мозъчната функция. Опитайте и капсули градински чай. Женшенът по­добрява кръвооросяването. За да овладеете чувството на безпокойство, може да използвате маточина, пасифлора, ка­лифорнийски мак. Никога не приемайте едновременно пове­че от една от тези билки и се консултирайте с лекар или билколечител, преди да предприемете лечение с някоя от тях.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • „Използвай или губиш“. Поддържайте и развивайте мисловната си дейност. Няколко из­следвания разкриват, че интелектуалната дейност може да намали риска от мозъчно увреждане в по-късна възраст. Стимулирайте мозъка си, като учите, пътувате, четете книги, придобивате нови умения, нареждате пъзели, сменяте раз­лични хобита или просто като откривате нови начини, по които да извършвате ежедневните си дейности. Така броят на връзките между нервните клетки ще се увеличи.

 

Перфектният ден за вашият мозък, за да е по-дълго във форма!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *