ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храни подобряващи паметта

Леките нарушения на паметта – забравяне на имена или местоположението на някои предмети, са обичайно явление с напредването на възрастта, тъй като настъпват определени колебания в когнитивните функции и процеси.

С годи­ните е логично да очакваме появата на известна разсеяност, която обаче е отно­сително лека. По-сериозната загуба на памет е универсален симптом на деменция, като болестта на Алцхаймер е една от формите на заболяването.

Рискови фактори

Леките нарушения на паметта, свързани с напредването на възрастта, може да са резултат от увреждане на мозъчните клетки, намалено производство на хи­мически вещества в мозъка или понижен приток на кръв към мозъчната тъкан. Определени генетични фактори, травми на главата, вируси и сърдечносъдови заболявания могат да допринесат за развитието на болест на Алцхаймер.

Храната на помощ

Физическата активност и здравословният начин на хранене подпомагат дълго­летието на мозъка и поддържат паметта. Сложните въглехидрати и витами­ните от групата В подпомагат пълноценната невротрансмисия и осигуряват достатъчно количество невротрансмитери. Изследване сред здрави хора в на­преднала възраст установило, че паметта им значително се подобрила вследст­вие консумацията на 50 г сложни въглехидрати от картофи или ориз. Витами­ните от групата В улесняват превръщането на сложните въглехидрати в гориво за мозъка. Освен това съществуват и епидемиологични доказателства, които свързват ниските нива на витамин B6, В12 и фолат с болестта на Алцхаймер.

Учените смятат, че жизненоважният минерал желязо може да е от изключител­но значение и за дейността на невротрансмитерите, като съществуват изслед­вания, които показват, че ниските нива на желязото могат да влошат функцията на паметта. В едно проучване било установено, че при неанемични момичета в юношеска възраст малкият недостиг на желязо бил свързан с леки нарушения в краткотрайната памет и по-слабо представяне на тестовете за вербално въз­приятие. При девойките с нормален прием на желязо не се наблюдавали по­добни смущения. Рибата, птичето и други видове нетлъсто месо са отличен из­точник на този елемент.

Боровинките демонстрират обещаващи качества по отношение на борбата с нарушенията на паметта, свързани с напредването на въз­растта. Предварителните изследвания свързват тези плодове със сти­мулирането на когнитивната функция. Макар и точният механизъм все още да не е съвсем ясен за науката, се счита, че антиоксидантното действие на флавоноидите в боровинките обръща параметрите на загубата на паметта, свързана с остаряването, тъй като действа като щит срещу свободните радикали, които се натрупват в мозъчните клетки и увреждат паметта. Флавоноидите могат да повишат притока на кръв към мозъчната тъкан – процес, който също е свързан с памет­та. Другите антиоксидантни хранителна вещества, включително бета-каротин, изофлавони и витамините Е и С, също помагат.

Безпрепятственият приток на кръв към мозъка е жизненоважен за пълноценната мозъчна дейност, тъй като мозъчните клетки се нуж­даят от непрекъснато подхранване и добра комуникация с поддър­жащите системи в организма. Мастните натрупвания в артериите често възпрепятстват притока на кръв към мозъка и по този начин увреждат паметта. Рискът от образуване на плаки в артериите може да се намали чрез консумацията на мононенаситени мазнини вместо вредните наситени и трансмазнините. Изследванията сочат, че приемът на храни с високо съдържание на мононенаситени мазнини пред­пазва от нарушения в когнитивната дейност, които се дължат на напредването на възрастта. Други кардиозащитни хранителни вещества, например разтво­римите влакнини, възпрепятстват запушването на кръвоносните съдове. Още една полезна за сърцето мазнина – DHA (декозахексаенова киселина), е гра­дивен елемент на мозъчната тъкан и нейните ниски нива се свързват с деменцията (включително с болестта на Алцхаймер).

Най-нови проучвания

Трупат се все повече доказателства в полза на това, че високите нива на бета- каротин и витамин С са свързани с по- добрата памет при хората над 65 годи­ни. Учените смятат, че тези антиоксиданти забавят стареенето на мозъка и подпомагат поддържането на добра умствена дейност по-дълго вре­ме, тъй като се борят срещу разруши­телното влияние на свободните радика­ли върху мозъка. Морковите, сладките картофи и тиквата са отлични източни­ци на бета-каротин, а цитрусовите пло­дове, кивито и чушките осигуряват щед­ри количества витамин С.

 

 

При проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *