Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви бактерии поглъщаме с ябълките и с доматите?

Повърхността на плодовете и зеленчуците е място, където се заселват цели колонии с полезни бактерии.

appleМикроорганизмите, които не причиняват болестни изменения в организма ни, са различни например за ябълките и за доматите, пишат от ria.ru. Бактериалното “население” зависи от вида на продукта, но също от условията, при които е отгледан, от съхранението, транспорта и други външни фактори.
Плодовете и зеленчуците, които обикновено ядем сурови, са обитавани от бактерии, повечето от които са безвредни за човека. Учени от Университета в Колорадо-САЩ, са изследвали 11 растителни продукта. Повърхността на спанак, марули, домати, чушки и ягоди е предпочитана от няколко вида, принадлежащи към групата на ентеробактериите. По-голямо микроразнообразие има при ябълки, круши и грозде, където освен ентеробактерии има актинобактерии, фирмикути, протобактерии.
Какви фактори влияят върху състава на колониите, все още не е известно. Такива данни обаче се оказват необходими, за да се разбере как могат да бъдат отглеждани полезни за здравето храни. Част от описаните микроорганизми попадат в стомашно-чревния тракт дори след измиване на продуктите. Смята се, че заселването на “добри” бактерии предотвратява заразяването на продуктите с болестотворни микроорганизми – например салмонела. Ако обаче полезните бактерии са твърде много – това не е добре, защото хората с отслабена имунна система могат да получат алергични пристъпи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *