Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Седем правила за здраве в третата възраст

Учени от Северозападния университет в Чикаго формулираха седем златни правила на здравословен живот в третата възраст.

matureАко човек ги спазва, има шансове да се наслади на дълъг живот с по-малко болки и страдания, пише medikforum.ru. Правилата не са сложни, а спазването им е добра профилактика срещу онкологични, сърдечно-съдови и други хронични заболявания. Ето кои са те:

Физическа активност. Науката отдавна е доказала, че пребиваването в седящо положение повече от четири часа на ден ви поставя в риск да развиете хронично заболяване. Ако времето е повече от шест часа, това заболяване може да се окаже диабетът – и животът ви да бъде съкратен. Затова се движете колкото може по-често! Ходете на работа пеш, карайте колело, плувайте. Оптималното разстояние, което трябва да извървите пеш всеки ден за добро здраве, е 4 километра.

Отказ от пушенето. Никога не е късно да го направите! И най-заклетите пушачи, които са гълтали отровния дим с десетилетия, снижават вероятността от сърдечни заболявания с 40%, ако се откажат.

Контрол върху кръвната захар. Високите й стойности увеличават опасността от диабет с усложнения от рода на слепота, бъбречни болести и повреждане на нерви. При мъжете на средна възраст с диабет рискът от сърдечни заболявания е пет пъти по-висок, а при жените – осем пъти.

Контрол на теглото. Поддържането на разумно тегло /не е задължително да имате силует на модел!/ е един от ключовите начини да се предпазите от преждевременна смърт. Това е потвърдено и от медицинската статистика.

Контрол на артериалното налягане. При занемарена хипертония се развива сърдечна недостатъчност, сърцето не успява да се справи с преминаващата през него кръв. Хипертонията е една от водещите причини за смъртност в развитите държави.

Здравословно хранене. Средиземноморската диета съществено намалява риска от инфаркти и инсулти. Само от прехода към този тип хранене печелите три години живот, твърдят шведски учени.

Контрол на холестерина. Високите му стойности означават задръстване на артериите, което може да доведе до инфаркт. Периодично хората от третата възраст трябва да следят този показател и ако е нужно – да го коригират с помощта на медикаменти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *