ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо не бива да се претоварвате и да вършите 100 неща едновременно?

Благодарение на медицинската техника в днешно време е нищо работа да се разгледа мозъкът ни, докато му задаваме хиляди команди за части от секундата

много работа

И новините не са добри. Човешкият мозък не е изкусен жонгльор. Той френетично подскача от задачка на задачка като пишман аматьор еквилибрист, защото е най-адекватен, ако го ангажираме с едно, максимум две неща по едно и също време. Всяка допълнителна дейност го претоварва и той се мята като риба на сухо, за да угоди на нашата прекалена заетост. Въпреки че няма проблем да говорим по телефона и едновременно с това да пишем имейл, защото се използва една и съща част от телесния ни компютър, мозъкът забавя своята работа. Това струва цели десет точки от коефициента ни на интелигентност. Мултитаскингът е бич за цялото ни тяло. Той увеличава кортизола -хормона на стреса, и адреналина.

Теорията, че едновременните дейности са по-добре управлявани от жените, защото нашите мозъци са по-издръжливи на такова натоварване, си е тотален мит. Просто на мъжете им е по-удобно да си мислят, че могат да ни товарят с хиляди неща, а ние безропотно да изпълняваме всяка наша и тяхна прищявка. Мултитаскингът променя химията на мозъка.

Той е лош за интелектуалното развитие на децата. Това разпиляване на мозъчна концентрация може да доведе до форма на аутизъм при подрастващите. Ежедневното им сблъскване с технологии за сметка на нормална комуникация с другите около тях е пагубно и за социалното им развитие. Неврологът Гари Смол, който е автор и на книгата iBrain, предупреждава, че деца, които прекарват развиващите си години в мултитаскинг, без да комуникират достатъчно, повишават риска от развитие на Синдрома на Аспергер.

Когато следващия път решите да включите автопилота и да се заринете с няколко неща наведнъж, помнете, че прецаквате образуването на силни нервни връзки, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *