Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се правят изследванията за рак на дебелото черво?

Кога се правят изследванията за рак на дебелото черво

Тези изследвания се правят, за да се диа­гностицира ракът на дебелото черво в ра­нен стадий.

Много често в момента на установяването на болестта раковите клетки са се разраснали твърде много, за да се проведе успешно лечение. При ран­ното му диагностициране обаче лечение­то му е възможно в 90% от случаите. Чес­то ракът на дебелото черво се предше­ства от полипи, малки образувания по вътрешната стена на червата, които са доброкачествени, но могат да прогресират в злокачествени с течение на години­те. Лекарите смятат, че скрининговите тестове за ранно диагностициране на ра­ка и предтуморни изменения могат зна­чително да намалят смъртността.

Кой подлежи на преглед?

Скринингът се препоръчва на хора, спадащи към високорискови групи като такива с редки наследствени форми на рак на дебелото черво и хронични чревни заболявания като язвен колит и болест на Крон. Всеки, при който са установени и лекувани рак на дебелото черво или полипи, подлежи на тези изследвания за проследяване на състоянието.

Ако сте с изразена фамилна обремененост с рак на дебелото черво (повече от един засегнат роднина, заболял от рак под 45-годишна възраст), рискът при вас е голям и трябва да говорите с лекаря си да ви назначи скринингови тестове. Из­следванията се правят и в случай, че се появят симптоми като кървене от ректу­ма, черни или катранени изпражнения, промяна в навиците за дефекация за по­вече от шест седмици, болка или уплът­нение в корема, необяснима умора или загуба на тегло. Нека чувството на не­удобство от прегледа не ви спира да си направите изследванията навреме.

 

 Кои мазнини са „лоши”?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *