Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Могат ли полезните храни да ни навредят?

Могат ли рибата и зехтинът да ни навредят? Въпросът изглежда странен – и единият, и другият продукт са считани за подходящи във всяка диета, те са в основата на здравословното хранене в района на Средиземноморието.

ribaРибата съдържа полиненаситени мастни киселини omega-3, които забавят стареенето и са добра профилактика срещу инфарктите, припомнят от www.kp.ru. Диетолозите препоръчват да се яде риба поне веднъж в седмицата. Препоръчват също да се приема рибено масло в капсули. Не бива да се забравя и това, че рибата съдържа огромно количество полезни минерали. Специално значение имат йодът, който влияе върху снижаването на холестериновите стойности, и манганът, подпомагащ образуването на инсулина. Последното е изключително важно за балансирането на захарните нива в кръвта.Лошото обаче е, че в рибата има живак и съдържанието му в рибеното месо расте от година на година заедно със замърсяването на световния океан. Има и един тревожен факт, който излиза наяве след мащабно проучване във Великобритания. Там след проследяване здравния статус на 3000 мъже изненадващо е констатирано, че онези от тях, които системно са приемали капсули с рибено масло, попадат в група с повишена смъртност. На практика изследователите от Университета в Източна Англия не могат да намерят убедителни доказателства за ползата от употребата на omega-3. При проблеми с панкреаса е противопоказно да се приема omega-3, а предозирането може да навреди на надбъбречната жлеза.
Зехтинът е богат на антикосиданти, смъква нивото на холестерина в кръвта и е добра защита срещу атеросклерозата. Студено пресованият зехтин се счита за най-полезната мазнина. И все пак в една супена лъжица зехтин има 170 калории. Увлечението по количеството може да се окаже рисково за натрупване на наднормени килограми. Освен това полезен наистина е само студено пресованият продукт. Продуктът, получен чрез термична обработка, съдържа канцерогенни вещества от типа на бензопирена, поради което този тип мазнина е забранен в Европа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *