Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разумната норма на захарта: каква е тя?

Едва ли е нужно да се убеждаваме, че захарта е един от тихите ни убийци. Колкото по-малко сладки неща консумираме – толкова по-безобидни  ще са и здравословните ни проблеми в годините!

Breakfast10a_large-300x200Счита се, че свободните захари не бива да са повече от 10% от общия калориен прием в рамките на деня, припомнят от puls.bg. Все още обаче няма научно изведени норми за реалните каличества, съобразени с възрастта и теглото на един човек. Едва ли подобни норми могат да са универсални в глобален аспект, тай като количеството необходими или допустими захари вероятно не са едни и същи в различните географски ширини.
Най-добре е захарта да се набавя от плодове, мед и пресни сокове. Практиката показва, че на практика най-лесно ни е да похапваме готови сладости. Ако ограничим само тези продукти или изобщо се откажем от тях, това веднага се отразява на теглото ни.
Усилената консумация на готови сладки храни е една от причините за тоталното затлъстяване на човечеството. Тя е елемент от неправилното хранене ,и съчетана с обездвижването, дава лош ефект върху здравето ни. Затова принципът тук трябва да бъде “колкото по-малко, толкова по-добре”.
Особено опасно е захарното предозиране при децата, които по природа изпитват тяга към тези храни. Възрастните не им правят добра услуга, като ги глезят именно със сладки храни и подсладени напитки. При подрастващите, особено в периода на пуберитета, прекаленият прием на газирани подсладени напитки може да увреди здравето за цял живот. Освен възпитателната работа в семейството и училището, здравните власти препоръчват и информационни стъпки от страна на самите производители. Една от идеите е бутилките с безалкохолно да носят надписи, предупреждаващи каква е максимално допустимата доза от напитките дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Разумната норма на захарта: каква е тя?

  1. Пепа каза:

    Не захарта сама по себе си е толкова вредна, а обездвижването!! Човек трябва да гори поне 4000 ккал на ден, ако иска да е здрав! Но най-опасни за здравето заедно с обездвижването са съвременните модифицирани нишестета, които са с много висок гликемичен индекс! Над 160! Слагат ги абсолютно навсякъде като „подобрители“, пълнители и т.н.. Типичен пример е малтодекстрин. Това силно изтощава и уврежда панкреаса и в крайна сметка води до диабет тип 2! Същевременно в организма се натрупва не гликоген, а мазнини, и човек затлъстява. Още по-лошото е, че затлъстяват вътрешните органи, като черния дроб например. Ендогенно затлъстяване. Качваш на тегло, а не се вижда, че си дебел! Което може да доведе до цироза и рак! Все едно че пиеш алкохол! Само дето не се напиваш…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *