ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво могат да ни причинят заместителите на захарта?

Заместителите на захарта отдавна са станали част от живота ни. Те интензивно присъстват във всички диетични продукти, които ни помагат да съхраним теглото си в норма.

sugar_26608358Но дали наистина те са наши приятели? Изненадващо се оказва, че замяната на захарта с изкуствени подсладители може да предизвика точно обратен ефект – т.е. да бъде причина за натрупване на наднормено тегло. Как и защо се случва това?
Лабораторни експерименти с опитни мишки проследяват опасния механизъм, пише medikforum.ru. Мишките са били разделени на две групи, които били подхранвани с два типа подсладители: първата получавала кисело мляко със захар, а втората – същото мляко, само че със захарин. Както е известно, захаринът не товари организма с калории, при това е стотици пъти по-силен подсладител от захарта.
За всеобщо удивление на финала на тестовете се оказало, че захариновата група е наддала значително повече от “класическата”. Обяснението: мишките на захарин изяждали по-голямо количество подсладено мляко, за да утолят глада си.
По аналогия учените правят заключението, че захарните заместители нарушават естествените вкусови механизми в организма, потребява се много по-голямо количество храна и вероятността да се натрупа наднормено тегло се превръща в реалност. Класическият продукт със сладък вкус информира организма за калорийността на храната и определя интензивността на апетита и скоростта на обменните процеси. Изкуствените подсладители лишават организма от възможността да контролира количеството на приеманата храна в съответствие с нейната калоричност. Една бегла справка говори в полза на това обяснение. Страните, в които най-широко се използват захарните заместители, имат най-висок процент население с наднормено тегло и затлъстяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *