Стресът влияе на цялото ни тяло

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

 

Кожни проблеми

По време на стрес хипоталамусът, разположен в мозъка, отде­ля вещество, наречено кортикотропин – освобождаващ хормон (CRH), за което се предполага, че играе важна роля за по­явата на хронични кожни заболявания като екземата и псориазиса. Напрегна­тият съвременен живот може да задълбо­чи кожните проблеми. Скорошно проуч­ване в Манчестър установи, че лечението на псориазис е по-успешно, ако пациен­тът се подлага на терапия за контролира­не на стреса.

 

Заздравяване на рани

Във Великобри­тания група учени са провели изследване сред 53 възрастни хора с рани на краката. След като отчели нивото на тревожност и депресия при всеки участник, учените установили, че при тези с най-ниски ни­ва на стрес раните заздравявали четири пъти по-бързо. Вероятно това се дължи на факта, че хората, изложени на стрес, се хранят нездравословно и сънят им е на­рушен, което забавя процеса на оздравя­ване.

 

Влияние върху стомаха

Стресът не е пряка причина за раковите заболявания, но съществено допринася за някои от тях. Под влияние на стреса хората са склонни да прекаляват с алкохола и тю­тюнопушенето, да се хранят нездраво­словно и като цяло да пренебрегват гри­жата за себе си. Те по-трудно заспиват, особено когато имат най-голяма нужда от сън. Стресът също така може да се отрази на хората с по-чувствителен сто­мах, като причини стомашни болки, диа­рия или запек.

 

Тегло

Според проучвания, проведени в два университета в САЩ, високите нива на стрес могат да станат причина за на­трупване на килограми, особено около талията. При стресова ситуация черният дроб бързо превръща складираните маз­нини в енергия под формата на глюкоза, която се отделя в кръвта. Колкото по-чес­то възникват стресови ситуации, толкова повече мазнини се натрупват в областта на корема, близо до черния дроб – есте­ствена защитна реакция на организма, който се запасява с мазнини. И разбира се, някои хора просто поглъщат по-голя­мо количество храна, когато са под стрес.

 

 

 

Практични съвета за справяне с тревогата и стреса

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *