ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трябва ли да се подложите на PSA тест за рак на простатата?

PSA тест за рак на простатата

Ракът на простатата е рядко срещан под 50-годишна възраст. Средната възраст, на която се диагностицира е 75, а повечето смъртни случаи настъпват след 65 години.

Около 3/4 от мъжете с рак на простатата имат повишени нива на простатата – специфични антигени в кръвта. Това са белтъчини, които се произвеждат от клетките на простатата и навлизат в кръвта. Тестовете за нивото на PSA в кръвта могат да установят рак на простатата в ранен ста­дий. Ползата от това изследване все още не е научно доказана и не се знае със сигурност дали може да намали смъртността от заболяването. Защо това е така?

  • Рискът от рак на простатата се увеличава прогресивно с възраст­та. При около 1/3 от мъжете с рак на простатата болестта е в на­преднал стадий в момента на поставянето на диагнозата. Туморните клетки обаче се разрастват много бавно и е трудно да се прогнозира в кои случаи заболяването ще има фатален изход – само 1 от всеки 25 мъже с рак на простатата ще загине от тази болест. Много често заболяването протича без никакви симпто­ми и много мъже умират с тази болест, но не и от нея.
  • Нивата на PSA се повишават и в резултат на други заболявания като възпаление на простатата или на пикочния мехур. Много мъже с високи стойности на PSA нямат рак на простатата.
  • PSA тестът може и да е отрицателен при съществуващ рак на простатата.
  • Повишените нива на PSA налагат извършването на биопсия, коя­то се състои във вземането на проба от тъканта на простатата през ректума. Това е неприятна манипулация, която може да до­веде до усложнения. Около 2/3 от мъжете получават отрицателни резултати, а в някои случаи биопсията не отчита рак.
  • Все още не е намерено най-доброто лечение на този вид рак, а съществуващите имат много странични ефекти.

При установяване на рак на простатата в ранен стадий повечето лекари препоръчват да се изчака с медикаментозно лечение, като състоянието на пациента непрекъснато се наблюдава и се следят нивата на PSA.

 

Как да се самоизследвате за рак на тестисите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *