Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникална икона край Рожен дарява рожби на бездетни семейства

Роженската обител е тачена от много българи, не само заради чудесата, които са се случили тук

Светороженският манастир Рождество Богородично

Светороженският манастир „Рождество Богородично“ съхранява едно от най-ценните зографисани произведения на иконописта в Атонската православна съкровищница. В патриашески сигилий от лето господне 1761 . се посочва, че по това време този манастир е бил метох на Атонския светогорски манастир „Иверон“. През 1790г. тогавашният проигумен на „Иверон“ и игумен на Светороженския монастир, Игнатий Родестим, възлага на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на прочутата Чудотворна икона “Св. Богородица Портаитиса” за Светороженската Света обител.

За разлика от останатите копия на Светогорската светиня, в целия православен свят Богородица Портарница, дарена на Светороженския монастир, е обкръжена с десет малки композиции, затворени в овални рамки, представящи събитията от историята на светинята и нейните лековити чудеса.

Всяка година на 7 септември богомолци от цялата страна принасят своите дарове пред Чудотворната икона и молят Пресветата Майка да им прости за сторените „знайни и незнайни” грехове.

Пренощуват в Светата обител за здраве и Богородична закрила. На 8 септември (Малка Богородица и храмов празник на манастира) се извършва тържествен молебен, литийно шествие с Чудотворната икона, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве.

Осемдесет бездетни жени се сдобиха с дълго чакана рожба само за четири години, след като се поклониха пред чудотворната икона на Богородица Портаитиса. За това свидетелства отец Варнава, изпълнявал длъжността временен игумен на светата обител.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *