Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудотворна икона лекува в Роженския манастир

Хиляди вярващи се кълнат в целебните свойства на иконата

3

Чудотворната икона се намира се в главната църква „Рождество Богородично“ на Светороженския манастир край Мелник, съхранявана и пазена в специален кивот в северозападния параклис „Св. Безсребърници – (св. Врачи – лечители) Козма и Дамян”.

Риториса – най възхваляваната, Панагия Портаитиса, Портарница, Пътеводителка, Дверопазителка, Закрилница – това са само част от имената на прочутата Чудотворна икона.

Според древното предание, иконата била нарисувана от Св. апостол и евангелист Лука и по-късно – дадена на богата вярваща никейка. По времето на император Теофил (829 – 842г.), когато започнало изземането и изгарянето на иконите (иконоборството), вярващата жена, вместо да даде иконата с образа на Божията майка за унищожаване, взела спасителното решение и хвърлила дървената икона в морето.

Минали години. Една вечер (Лето Господне 999, м. Априлий, 27.) в пристанището на Иверонския монастир в Света гора монасите видели огромно огнено сияние, излизащо от морето. Когато доближили водата, с учудване забелязали, че това невероятно явление идвало от голямата икона с образа на Св. Богородица, плаваща изправена над водата. Най-старият и добродетелен монах, Гавраил, изнесъл иконата от водата и тържествено с църковни песнопения я пренесъл в големия храм на манастира.

На другия ден монасите с изненада забелязали, че иконата стояла, високо окачена над портата на манастира. Няколко пъти я внасяли вътре в църквата, но всяка сутрин я намирали над входа, на старото й място.

Една вечер тя се явила на монаха Гавраил и тихо казала: „Аз искам да ви закрилям, да ви пазя, не само в сегашния, но и в бъдещия живот. Затова ще стоя пред вратите на вашия манастир и ще ви показвам верния път.”

Тогава бил изграден храм на Св. Богородица, който нарекли „Панагия Портаитиса – Дверопазителка“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *