Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Новите дрехи могат да причинят розов лишей

Не обличайте нищо, което е в пряк допир с кожата, преди да е минало през пералната или химическото чистене

розов лишей

Иначе рискувате да се заразите с розов лишей – т.нар. болест на новите дрехи. Българските дерматолози отчитат бум на това кожно заболяване. Те предполагат, че зачестилите оплаквания може да се дължат на химикалите в боите, които понякога предизвикат реакция, близка до алергичната.

Смята се, че причинителят на розовият лишей е човешкият херпесен вирус тип 6 или 8, но начинът на заразяване не е известен. Въпреки това лекарите твърдят, че той се пренася при обличане на неизпрани нови дрехи, при носене на чужди дрехи и дори при пробване на облекла. Заболяването започва с появата на едно розово-червено петно, което обикновено не сърби. Кожата не бива да се маже с нищо, в противен случай лишеят се разраства. Желателно е по-рядко да се мокри, като се използва сапун с неутрална киселинност. Много важно е подсушаването с различни кърпи за засегнатите и здравите участъци. За да не се влоши състоянието на кожата, е добре временно да не се ползват парфюми и дезодоранти.

На практика няма средство, което да унищожи вируса на розовия лишей. Дерматолозите предписват витамин С, хомеопатични имуностимулатори, фитопрепарати, а в тежки случаи – изопринозин. Без лечение заболяването преминава за около 40 дни. Но дори и след това пациентите трябва да перат и гладят дрехите си на максимална температура за съответната материя. От розов лишей човек може да се разболее само веднъж, защото създава траен имунитет, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *