Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е полезно да пътуваме с обществения транспорт?

Човешкият организъм се нуждае от всекидневно физическо натоварване – това е най-добрият начин да се съхрани в добра форма сърдечно-съдовата си система.

transportКанадски учени твърдят, че хората, които ползват обществен транспорт, си осигуряват това натоварване, без да се грижат специално за него.

Сърдечните показатели на такива хора по правило са по-добри от тези на ползващите личния автомобил, твърдят от medikforum.ru. Екип от Университета в Британска Колумбия е провел тестове на тази тема, като е ангажирал за целта 4156 доброволци. Половината от тях пътували с градските возила, а останалите всекидневно се возели в личните си автомобили. Специалисти от канадския фонд “Сърце и инсулт” поясняват междувременно, че половин час интензивно ходене е оптималната дневна норма за възрастен човек. В общи линии това е времето, което обикновено отделяме в път до и от най-близката спирка на автобуса, тролейбуса или метрото. Колкото и невероятно да ни се струва, именно това придвижване прави съответната група тройно по-активна от онези с автомобилите.

Показателно е и друго: научно доказано е, че и най-интензивните тренировки в зала 2-3 пъти седмично не изпълняват профилактичната функция на половинчасовото ходене пеш всеки ден! Медиците специално подчертават, че физическото натоварване няма компенсаторен ефект за сърцето, т.е. то трябва да е всекидневие. Затова – когато бягаме в тръс към спирката или проклинаме целия свят заради претъпкания автобус, нека да си помислим, че това е полезно за сърцето ни – може би?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *