Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на Кон: що е то, има ли лечение? (2)

Хиперплазията на надбъбречните жлези, водеща до свръхпроизводство на хормона алдостерон, според последни данни, е сред водещите причини за хипертония.

konКогато говорим за овладяване и лечение на хипертонията, вече трябва да имаме като хипотеза, подлежаща на проверка, и този възможен ключ. Променените от свръхдозите алдостерон нива на натрия и калия отключват отклонения в циркулирането на кръвта – системата пренася по-големи количества, налягането нараства.
Най-често разкриването на този механизъм става случайно, ако пациентът се оплаква от необясними хипертонични пристъпи. Проверката на всички възможни версии за причините предполага и лабораторни изследвания. Нивото на алдостерона подлежи на лабораторно измерване. Установяването на тази именно причина насочва вниманието към надбъбречните жлези и лечението на хипертоничните отклонения логично може да започне именно оттам.
Изследването на надбъбречните жлези може да открие наличието на тумор: по принцип това са доброкачествени новообразования, които се отстраняват по хирургически път и така се възстановява нормалното състояние на нещата. Ако не се касае за тумор, а за хиперплазия, лечението е консервативно – препоръчват се медикаменти, неутрализиращи ефектите на алдостерона. Обикновено става дума за диуретици, които усилват изхвърлянето на натрия и задържат калия. Така електролитният баланс се нормализира и хипертоничните прояви отпадат. Изчезват и останалите отклонения от нормалното функциониране на организма – мускулна слабост, главоболие. Подобрява се работата на сърцето. Навременното и правилно проведено лечение съхранява здравето и живота на пациентите със Синдром на Кон, обобщават от puls.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *