Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на Кон: що е то, има ли лечение? (1)

Синдромът на Ком е сравнително рядко споменавано страдание, но според последни данни се оказва един от причинителите на хипертонични състояния.

hipertoniyaСиндромът на Кон е свързан със свръхсекреция от надбъбречните жлези. Наблюдава се повишено производство на хормона алдостерон, който е отговорен за нивата на натрий и калий в кръвта. Страданието е считано за рядко, но новите статистики го посочват като потвърдено при 15% от страдащите от хипертония. Това на практика го определя не просто като възможен, а като водещ причинител на високото артериално налягане.
Защо надбъбречните жлези произвеждат повече от нужния на организма алдостерон? Обикновено това се случва, когато в тях се развива тумор или има разрастване /хиперплазия/, разкриват от puls.bg. Състоянието е познато още като първичен хипералдостеронизъм. Какво се случва в тялото ни, ако развием Синдрома на Кон? Свръхпроизводството на алдостерона, който “ръководи” минералната обмяна, повишава нивото на натрий и понижава калия в кръвта. Следва състояние, наречено метаболитна алкалоза – при него се стига до понижаване и нивата на калция. С две думи – наблюдават се отклонения във водно-електролитния баланс, които водят до болестни изменения в организма. Високите натриеви нива повишават обема на циркулиращата кръв и настъпват хипертонични пристъпи. Ниските нива на калий и калций пък причиняват мускулна слабост, спазми и мъчително главоболие.
(Следва)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *