Изследването с електрокардиограма може да спаси живота ви

Електрокардиограмата е изследване, кое­то отразява под формата на графика електрическите импулси, възникващи при работата на сърцето.

Тя се прави, ко­гато има съмнения за сърдечносъдово за­боляване, а също за да се отчете ефектът на медикаментите при сърдечно заболя­ване или какво е състоянието на сърцето след прекаран инфаркт.

Кой подлежи на преглед?

Лекарите обикновено назначават ЕКГ при оплак­ване от задух и болка в гърдите, особено след физическо натоварване. Ако вече сте преживели инфаркт или страдате от сърдечносъдово заболяване, трябва ре­довно да ви се прави ЕКГ, за да се следи състоянието ви.

Как се провежда?

Електрокардиограма­та може да се направи по два начина – в легнало положение или докато се нато­варвате на бягаща пътека с велоергометър. Малки метални накрайници, наре­чени електроди, се поставят върху гърди­те, а често и върху китките и глезените. След това те се свързват към устройство, което записва електроимпулсите на сър­цето съответно по време на покой и фи­зическо натоварване.

Какво означават резултатите?

Това изследване регистрира отклоненията в сър­дечния ритъм, както и всякакви други нарушения, например уголемяване на сърдечните кухини.

 

ФАКТ

Според последните проучвания прегледът с ултразвук за наличие на аневризма на аор­тата (опасно разшире­ние на главния кръво­носен съд, излизащ от сърцето) при мъже над 65 години може да предотврати над 2000 смъртни случая годишно. Рискът при мъжете е 6 пъти по-голям от този при жени­те. Ако разширеният участък от аортата се разкъса, фаталният из­ход е почти сигурен. Хирургичната намеса е успешна при ранно установяване на това изменение.

 

* * *

ЕКГ при физическо натоварване може да установи евентуални из­менения след прекаран инфаркт. Не бива да се подлагате на този тест, ако страдате от високо кръв­но налягане, което не се лекува медикаментозно.

 

Кои са причините за сърдечно-съдовите заболявания?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *