Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво засяга колона и/или ректума, двете части, които образуват де­белото черво.

Какво представлява ракът на дебелото черво

Обикновено процесът се развива в продължение на много години, като започва от полип (малко доброкачествено образувание), чийто клетки мутират и след пет или десет години се превръща в злокачествен тумор. Около 25% от пациентите с рак на дебелото черво, особено тези, които се разболяват на възраст между 30 и 40 го­дини, са генетично предразположени. В повечето случаи обаче този вид рак засяга хо­ра, при които не се установяват определени рискови фактори.

Когато полипите и туморите се установят преди появата на някакви симптоми, ус­пешното лечение е гарантирано в 90% от случаите. Причината за заболяването най- често остава неизвестна, но начинът на хранене определено има значение – диета, коя­то е бедна на влакнини (от плодовете и зеленчуците) и богата на червено месо, е вероят­ната причина за нарастващия брой на случаите на рак на дебелото черво в Европа.

Много често, за да се диагностицират туморите на дебелото черво, лекарят може да осъществи процедура, наречена сигмоидоскопия, която се състои във въвеждане на еластична тръба, снабдена с камера и лампа, в долната 1/3 от дебелото черво. Почти по­ловината от случаите на рак се откриват в този отдел на дебелото черво. Проверка за наличието на полипи в останалата част от дебелото черво се прави чрез колоноскопия. Процедурата е подобна на сигмоидоскопията с тази разлика, че ендоскопската тръба се въвежда по цялата дължина на дебелото черво. Друг начин на изследване е рентгеновото: пациентът поглъща бариева каша, която изпълва колона и ректума и та­ка дебелото черво се контрастира на рентгеновата снимка.

 

симптоми

  • Промяна в консистенцията и цвета на из­пражненията, както и в честотата на изхожданията за период, по-дълъг от 2 седмици.
  • Кръв в изпражнения­та или кървене от ректума.
  • Загуба на тегло или липса на апетит.
  • Продължителен за­пек или диария.
  • Необичайни коремни спазми, газове.
  • Необяснима умора.
  • Изпражнения с диаметър колкото на молив.
  • Болка в долната ко­ремна област.

 

Задължителните прегледи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *