Важно е да спазваме профилактика!

Профилактиката е ефективно средство срещу стареенето. Шансовете за оздравяване при повечето болести са толкова по-големи, колкото по рано са открити и лекувани. За съжаление много заболявания протичат без симптоми в началото и могат да бъдат открити само при профилактични прегледи.

Преглед за рак на шийката на матката

След като навършат 20 години, жените трябва да посещават гинеколог веднъж годишно за цитонамазка и преглед.

Преглед за рак на гърдата

След 30-годишна възраст трябва да посещаваме веднъж годишно мамолог. Жените над 50 до 70 години трябва допълнително всеки две години да правят мамография.

Преглед при личния лекар

След 35 години се прави преглед при личния лекар на всеки две години за определяне дали съществува риск от някои заболявания – например диабет, инфаркт. Правят се изследвания на кръвната захар, холестерола, мери се кръвното налягане.

Преглед за рак на кожата

След 35 години всеки две години трябва да посещаваме дерматолог.

Преглед на дебелото черво

Между 50 и 54 години е редно да се изследваме за рак на дебелото черво с проба за кръв в изпражненията, след 55 г. се прави колоноскопия.

Изследване на липопротеина

Той е рисков фактор за атеросклероза. Не може да бъде променен. Тестът е еднократен. Ако стойностите са увеличени, трябва да се наблюдават другите рискови фактори за болести на сърдечносъдовата система.

Изследване на хомоцистеин (изследване на кръвта)

Той играе роля при възникването на атеросклерозата. Ако е увеличен, това показва нужда от плодове и зеленчуци. Ако промяната в храненето не помогне, трябва да се приема витамин В6, В12 и фолиева киселина. Изследването се прави веднъж годишно. Ако стойностите са нормални при поредни изследвания, те може да се правят по-рядко.

Изследване на хормона TSH

Смущения в действието на щитовидната жлеза се срещат често. Можем да проверим дали страдаме от хипер- или хипофункция на жлезата, като си правим веднъж годишно изследване на кръвта за TSH.

Ултразвук на щитовидната жлеза

Заедно с горното изследване ултразвукът ще покаже дали жлезата е увеличена, или имаме възли. Прави се веднъж годишно. Ако нямаме проблеми, се прави на две години веднъж.

Ултразвук на вратните артерии

С тази доплер-сонография могат да се хванат ранни стадии на запушване на артериите, които са важни за преценка на риска от инфаркт. Прави се веднъж годишно или на две години.

Ултразвук на корема

С него могат да се открият ранни стадии на заболявания на вътрешните органи – бъбреци, черен дроб, далак. Прави се веднъж на две години.

 

 

Зависимостта между езика и болестите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *