ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спим по-лошо през февруари!

През месец февруари заспиваме по-трудно и сме будни по-дълго време през нощта

През този месец спим значително по-малко в сравнение с март. Според специалисти времето за заспиване след лягане се е увеличило с 8 минути от обичайното, а през нощта прекарваме с 10 минути по-дълго време в будно състояние, което може значително да навреди на концентрацията и работоспособността ни на другия ден.

В The Great British Sleep Survey взимат участие над 21 000 души от Великобритания. Доброволците попълват анкетни карти, свързани с продължителността и качеството на съня им.

В проучването се посочва, че през февруари времето, необходимо за заспиване, е 56 минути в сравнение с март, когато са нужни само 48 минути. В будно състояние нощем през февруари сме цели 58 минути в сравнение с март, когато времето е 49 минути.

Около 1/3 от доброволците съобщават, че се чувстват изтощени, с по-малко енергия и липса на концентрация. Жените са особено засегнати, тъй като качеството на съня им се е понижило със 7% през месец февруари в сравнение с останалите месеци от годината. При мъжете този процент е 5.

Изследователите прогнозират 14% повишаване на качеството на сън през март.

Нарушението на съня през февруари може да се дължи на климатичните условия, характерни за сезона, липсата на свеж въздух, парното отопление в дома и пр. Тези фактори вредят на качеството на съня през целия зимен сезон, но през февруари те са най-осезаеми.

За да функционира правилно, организмът се нуждае от пълноценна почивка и достатъчно сън.

Установено е, че недоспиването ни прави сънливи и безжизнени, докато достатъчното часове сън имат възстановителен ефект, подобряват бдителността, настроението и производителността.

 

 

Следобедната дрямка – греховна или полезна?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *