Начало / Болести и лечение / Уши, нос и гърло / Синузитът обича сухия въздух

Актуални промоции в lekuva.net

Синузитът обича сухия въздух

Ако носът ви е запушен, имате главоболие и около очите ви се появят подутини, е възможно да страдате от синузит.

Същност на проблема

Синузитът е един от най-разпространените здравословни проблеми и пред­ставлява инфекция на лигавицата на една или повече околоносни (синусови) кухини, която води до възпаление. Има два типа синузит – остър (продължава до три седмици) и хроничен (между три и осем седмици, но може да е налице и по-дълго). И двата типа са изключително неприятни, а симптомите варират от силна болка до общо неразположение.

При синузит тъканите се подуват, а клетките започват да произвеждат гъста слуз, която трудно изтича през малките синусови канали и отвори. В резултат на това в областта на синусите се натрупва огромно напрежение, което предиз­виква главоболие, запушване на носа, упорита кашлица, умора, повишена чувствителност в скулите и болка в областта на синусите. Главоболието при си­нузит сутрин е съвсем леко, но постепенно се засилва през деня. Осен това по­някога е придружено и от температура, хрема, запушване на носа, раздразне­ние, обща умора и отпадналост.

Рискови фактори

Както хроничният, така и острият синузит често възникват вследствие на ин­фекция на горните дихателни пътища (настинка или грип), която се разпро­странява към синусовите кухини. Запушването на синусовите проходи вследст­вие на алергии, грип или настинка може да предизвика бактериална инфекция, която на свой ред да доведе до остър синузит. Смята се, че някои форми на хроничен синузит се дължат на реакция на имунната система спрямо гъбичките в носа. Изследванията сочат, че между астмата и синузита съществува връзка.

Други потенциални причини могат да бъдат алергиите, бактериите, водещи до инфекции на устната кухина, венците или зъбите, дразнителите от въздуха или околната среда, например тютюнев дим, смог, изсушения въздух в помещението, плесени или прах, както и поли­пите в носните кухини.

 

 

 

Настинкa или грип?

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували
loading...

Актуални промоции в lekuva.net

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*