Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крушуна – изцеление за болните и наказание за иманярите

Красивите водопади не са единствената забележителност, с която е известна тази област

Крушина

В района вече години наред се говори упорито, че между селата Крушуна и Горско Сливово (Ловешко) е погребан един от най-успешните ни царе – Иван Асен II (1218-1241). Община Летница организира експедиция по неговото издирване. Резултатите от нея обаче се пазят в тайна и днес. В летописите от Средновековието ни няма документи къде и кога е погребан Иван Асен II. Саркофагът му е в неизвестност за европейската историография и в началото на третото хилядолетие.

Според местен историк, владетелят бил издъхнал на територията, върху която днес се разпростира резервата „Маарата”, южно от Крушуна. Самодържецът най-вероятно е издъхнал от инфаркт или инсулт. По негова воля той бил заровен в близост до любимата му исихастка скална обител в „Маарата”. Към момента тази хипотеза продължавала да е дискусионна, тъй като нямало документи както за нейното отричане, така и за нейното потвърждение.

Иван И. от град Левски се самонаранил при опит да разчисти със сърп туфа висока трева и храсталаци. Иманярят обаче разсякъл със сечивото вените на лявата си ръка. Аверите му съграждани го пристегнали с колан над лакътя и го върнали да се цери при родителите си в село Асеновци. Там обаче раната се възпалила, ръката му гноясала и бил настанен в плевенската болница. Имало опасност Иван да остане еднорък, ако медиците не успеели да овладеят гангрената.

През 1908г. била намерена тракийска гробница в местността Средоряк (където било древното селище Върбица). Находките от нея се съхраняват в Националния исторически музей (НИМ). Сред тях били скелети на тракийски вожд, погребан, според обичая, с жена си, коня си, оръжието и домашни принадлежности.

Докато учените търсят археологочески доказателства за миналото на това енергийно място, хора от цяла България, без да търсят обяснения, черпят здраве и живот от лековитите извори и енергийното поле на Крушуна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *