Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако ви мъчи язва, спазвайте тези профилактични съвети

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Похапвайте през целия ден. Хранете се по-често, но приемайте по-мал­ко количество храна – разпределете храната за деня на шест порции с ня­колко часа пауза между тях, за да е винаги пълен стомахът ви.
  • Противопоказни храни. В миналото лекарите съветваха пациентите, страдащи от язва, да избягват лютивите и мазните храни. Сега обаче се знае, че лечението на язвата не зави­си много от спазването на определена диета. Избягвайте само раните, които изострят симптомите ви. За някои хора това са кравето мляко, солта, шоколадът и ментата.
  • Намалете киселините. Ограничете консумацията на алкохол, кафе, чай и газирани напитки сьс съдържание на кофеин, които могат да раздразнят стомашната лигавица.
  • Сок от прясно зеле. Доказано е, че той предпазва стомашната лигавица от действие­то на стомашните киселини и ускорява заздравяването на язвите. Можете да си изцедите сами сок от зеле. ако разполагате със сокоизстисквачка. Пийте 1 литър на ден.
  • Яжте банани. Бананите изграждат защитна бариера между стомашната лигавица и разяждащите стомашни киселини. Изяждайте поне един на ден или го смесвайте със соево мляко, за да приготвите вкусен плодов шейк.

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Избягвайте противовъзпалителните болкоуспокояващи средства. Язвата може да възникне от противовъзпалителни медикаменти като аспирин и ибупрофен. Рискът може да се намали, ако замените тези лекарства с други. Лич­ният“ лекар ще ви препоръча по-безопасни начини за облекчаване на болката.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Витамини и минерали. Смята се, че витамин А и цинкът са полезни при лечението на язва, макар че липсват сигурни доказателства. Най-добре е да приемате мултивитамини, които съдържат и двете съставки.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Опитайте женското биле. Консултирайте се с лекаря си дали е подходя­що да дъвчете таблетка от 380 мгликорис (женско биле) 20 минути преди хранене (четири пъти на ден), за да успокоите раздразнената стомашна лигавица.
  • Помощ от билките. Някои растения потискат развитието на хеликобактер пилори: чесън, канела, лайка, невен и смес от мента и кимион. Винаги уведомявайте лекаря си за билките, които приемате, защото е възможно взаимодействие с вземани от вас медика­менти. Отварите от бряст, бяла ружа и коча билка действат успокояващо.

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Откажете цигарите. За хората с язва тютюнопушенето е противопоказно, тъй като никотинът възпрепятства оздравителния процес.
  • Стрес. Той може да изостри симптомите и да отслаби имунната система, което увеличава риска от развитие на язва. Овладейте техники за намаляване на стреса като дълбоко дишане, медитация и йога. Отделяйте време за разпускане и отмора. Спортуването също може да пребори стреса.

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Антиацидите действат най-добре на пълен стомах, а малките дози, разпределени във времето, са по-ефи­касни в сравнение с една висока едно­кратна доза. Течните антиациди постигат най-бърз ефект.

 

Как да се спася от стомашните киселини?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *