Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем язвата?

Какво представлява язвата?

Язвата представлява участък от лигавицата с нарушена цялост, може да засегне храно­провода, стомаха или дванадесетопръстника (най-горната част от тънките черва). Язвите на стомаха и дванадесетопръстника се наричат пептични язви. По принцип лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника е достатъчно устойчива, за да издър­жа на атаката на агресивните храносмилателни сокове и стомашни киселини. Но по­някога се появяват слаби участъци, които постепенно се разраняват. В повечето слу­чаи язвата не е по-голяма от диаметъра на гумичката на молив, но състоянието може да бъде изключително болезнено и да причини опасни за живота кръвоизливи.

Приблизително 90% от язвите са вследствие на инфекция, причинена от бактерия хеликобактер пилори (H. pylori). Но тя присъства и в стомаха на хора, които не страдат от язва, поради което учените смятат, че хеликобактер пилори инфекцията причиня­ва язва само при хора, които са генетично предразположени.

Друга причина за възникването на язви е употребата на аспирин или медикаменти като нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) напроксен и ибупрофен например. Тези лекарства могат да увредят лигавицата, която покрива стомаха, и да предизвикат образуването на язви или обилно стомашно кървене.

В миналото медицинските специалисти смятаха, че язвите възникват вследствие на стрес. Днес лекарите опровергават тази теория и смятат, че стресът няма да ви дока­ра язва, но повишеното образуване на стомашна киселина при стрес може да влоши вече съществуващата язва.

За облекчаване на болката лекарят може да ви препоръча да приемате антиациден медикамент в продължение на две седмици. Ако не ви помогне, могат да ви бъдат назначени един или повече от следните тестове:

  • Ендоскопия. Тънка, гъвкава тръба с лампа и оптика в единия край се вкарва през устата и хранопровода до стомаха, след което се прави оглед на лигавицата за нали­чието на изменения и се взема проба за биопсия, ако се открие язва.
  • Кръвен тест, чрез който се проверява за наличието на хеликобактер пилори.
  • Изследване на изпражненията за наличие на кръв в тях.
  • Рентгеново контрастно изследване. Приема се бариева течност, след което се прави рентгенова снимка, за да се установят други възможни причини за оплаква­нията ви.

 

Как да действаме ако преядем?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *