Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храненето е най-важно при гастроезофагеален рефлукс

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Избягвайте дразнещите храни. Определени храни и напитки могат да доведат до гастроезофагеален рефлукс по два механизма: като увеличат от­делянето на стомашен сок или като предизвикват отпускането на езофагеалния сфинктер. Избягвайте алкохолните напитки, кафето, шоколада, цитрусовите плодове и сокове, кофеиновите и газираните напитки, мазните и пържените храни (пържени картофи, хам­бургери, яйца, пълномаслено мляко и понички), мента (включително ментова вода за уста и паста за зъби), подправките, чесъна, лука, чушките и доматите (включително доматен сок, кетчуп, сос за спагети, чили и пица).
  • Не започвайте с въглехидрати. Когато седнете на масата, не започвайте веднага с хляба или картофите – те могат да доведат до чувство за бързо засищане или пристъп на хълцане. Вместо това първо хапнете малко салата или месо.
  • Отслабнете. Хората с наднормено тегло често страдат от гастроезофагеален рефлукс. Подложете се на разумна диета или се включете в спортна програма.
  • По-малки порции. Стремете се да приемате по-малко количество храна на по-чести интервали. Хранете се бавно, за да избегнете подуване и усещане за тежест в стомаха. Хранете се седнали и в спокойна обстановка. Избягвайте обилните и мазни храни преди лягане.
  • Спазвайте режим. Прекратете приема на храна и течности поне три часа преди ляга­не. Откажете се от навика си да похапвате в леглото.
  • Не прекалявайте с алкохола. Той засилва симптомите на ГЕР, а бирата може да пред­извика подуване на стомаха и връщане на киселия стомашен сок в хранопровода.
  • Стойте изправени. Вероятността да получите киселини се увеличава, ако легнете по гръб веднага след като се нахраните.
  • Пийте течности. Стремете се да приемате поне 8 чаши вода на ден. за да отмиете стомашния сок надолу към стомаха.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Спортуването допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Леките, умерени и редовни упражнения подпо­магат контролирането на ГЕР, като намаляват стреса. Избягвайте упражненията, които включват навеждане и прегъване на тялото, защото симптомите на гастроезофагеален рефлукс могат да се изострят.
  • Изчакайте. Не е препоръчително да се правят физически упражнения непосредствено след хранене. Спортуването на пълен стомах може да увеличи отделянето на стомашни киселини.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Избягвайте определени лекарства. Някои медикаменти като ибупрофен и аспирин могат да усложнят гастроезофагеален рефлукс. Можете да получите рефлукс и кисели­ни и от някои три циклични антидепресанти, калциеви антагонисти и бронходилатори (ка­то теофилин). Попитайте лекаря си дали има вероятност някое от приемалите от вас ле­карства да причинява ГЕР.

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

  • За да ограничите рефлукса на киселини по време на сън, повдигнете на трупчета горната част на леглото. Не слагайте допълнително възглавници, защото има опасност да се прегънете във врата или кръста по време на сън и да притиснете стомаха си, което може да увеличи рефлукса.

Как да съчетаваме храната?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *