Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лещата е богата на влакнини полезни за сърцето

Лещата е богата на белтъчини, има високо съдържание на фитохимикала фолат, впечатляващо количество влакнини, пове­че от 1/4 от които са от полезния за сърцето разтворим тип. Освен това лещата осигурява желязо и калций.

Лещата е богата на влакнини полезни за сърцетоПолезна вещества

Влакнини – Лещата е с високо съдържание на неразтворими влак­нини, които повишават усещането за ситост и помагат при запек. Раз­творимите пектинови и гума влакнини в нея понижат холестерола и стабилизират кръвната захар. (Половин чаена чаша варена леща съ­държа около 1,3 г разтворими влакнини.)

Желязо – Повечето видове леща са ценен източник на този елемент, който е важен за имунитета, безпроблемното протичане на бремен­ност и предпазването от анемия.

Изофлавони – Тези фитоестрогени намаляват риска от сърдечносъ­дови заболявания и облекчават симптомите, съпровождащи пременопаузата и менопаузата.

Инхибитори на протеазата – Съдържащи се в лещата (както и в други варива), тези фитохимикали могат да попречат на растежа на туморите, тъй като спират процесите, необходими за оцеляването на раковите клетки.

Инхибитори на тирозин-киназата – Тези съединения действат съвместно с влакнините за стабилизиране нивата на кръвната захар. Предварителните изследвания показват, че инхибиторите на тиро­зин-киназата понижават нивата на едно определено химическо ве­щество в кръвта, допринасящо за преждевременното развитие на сърдечносъдови заболявания при диабетиците.

Растителни стероли – Подобни по структура на холестерола, тези съединения способстват за намаляване нивата на холестерол в кръвта.

Сапонини – Те предотвратяват сърдечносъдови заболявания, тъй като се свързват с холестерола в храносмилателния тракт и го извеж­дат от организма. Лабораторните изследвания сочат, че тези фитохимикали предотвратяват ракови заболявания, тъй като увеличават броя на имунните клетки, които унищожават раковите, и блокират канцерогенните мутации в клетките.

Фолат – Половин чаена чаша варена леща осигурява почти половината коли­чество от препоръчителния дневен прием на този витамин, който способства за предотвратяване на вродени дефекти, рак и сърдечносъдови заболявания.

За максимална полза

За да повишите усвояването на желязото от лещата, консумирайте храни, бо­гати на витамин С. За да съхраните витамините от групата В, не варете ле­щата в прекалено много вода, а ако има бульон за отцеждане, го използвайте в рецептата или го запазете за супи или други гозби. Разтворимите влакнини стават по-лесно усвоими, когато лещата се вари и влакнините се разтварят.

 

 

6 ненужно пренебрегвани здравословни храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *