Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Влиянието на храната върху психиката ни

Ако стресът е започнал да ви превръща в мрачен работохолик без желание за секс, с отслабена памет и разклатени нерви, страдащ от разсеяност, нарушена концентрация на вниманието, сърцебиене, киселини и болки, може би е крайно време да обърнете внимание на храненето си и да спазвате някои препоръки.

Влиянието на храната върху психиката ниТъй като тревожността и стресът често водят до прекомерна стимулация на нер­вите и предизвикват стягане и напрежение в мускулите, е добре да се консуми­рат храни, богати на калций и магнезий – два минерала, които работят съв­местно за регулиране на нервната проводимост и мускулните съкращения.

Друг хранителен помощник срещу стреса и тревожността имаме в лицето на сложните въглехидрати, които се съдържат в повечето „утешителни храни“. Консумацията на храни с високо съдържание на сложни въглехидрати заедно с продукти, които са богати на триптофан, подпомага правилното усвоя­ване на триптофана.

Аминокиселината триптофан способства за производството на серотонин – повишаващ настроението невротрансмитер, които помага да се от­пуснем и да се почувстваме по-спокойни. Сложните въглехидрати улесняват пълноценното усвояване на триптофана и неутрализират стреса, като повишават нивата на серотонин.

Няколко витамина от групата В подпомагат извличането на енергия от въглехидратите, съдействат за правилното функциониране на нервната система и контролират нивата на глюкозата – всички тези свойства се оказват полезни за справянето със стреса и тревожност­та. По-конкретно витамин B6 способства производството на хими­чески вещества в мозъка, например серотонин, допамин и мелатонин, които регулират настроението.

Тъй като стресът може временно да предизвика повишено кръвно налягане, задействайки отделянето на определени хормони, е доб­ре да консумирате храни, които противодействат на високото кръв­но налягане. Стресът и тревожността могат също така да доведат до стомашно-чревни проблеми, например диария.

Храните, богати на витамин С и цинк, подсилват имунната система и ни помагат да се борим с вирусите (настинки и грип), които по- лесно ни засягат, когато сме под стрес, тъй като тогава организмът е по-слаб. Херпесите също често придружават стреса.

Знаете ли, че стресът е главният враг на здравето Ви? Според Световната здравна организация над 90% от всички заболявания са психосоматични, т.е. започват от психиката (стрес) и след това поразяват тялото.

 

 

 

 Фобия от самотата!?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *