Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липсата на витамин D ни прави сънливи през деня

Не много храни естествено съдържат витамин D

витамин Д

Мазните риби като сьомга, риба тон, скумрия и масло от черен дроб на риба са най-добрите естествени източници от храната. В по-малка степен витамин D също се намира в говеждото месо, черен дроб, сирене, яйчен жълтък и гъби. Обогатените храни също предлагат повече витамин D, отколкото един човек би могъл да консумира самостоятелно. От 1930 г., започва да се дава на бебетата допълнително от полезния витамин, който не само пази от рахит, но и помага при още куп болести и е превенция на някои неприятни състояния. Зърнените храни за закуска също са обогатени с витамин D. И за щастие, нашите умни органи произвеждат витамин D, когато кожата е изложена на слънчева светлина.

Витамин D регулира калция в организма и помага за поддържането на здрави кости. Участва в здравословното движение на мускулите, нервната система също разчита на него и подобрява функцията на имунната система, както и помага за намаляване на възпалението. Дневната препоръчителна доза за витамин D е 600 IU за мъже и жени между 19 и 70 години.

При деца, дефицитът на витамин D причинява рахит, който е станал по-рядко срещан от 1930 г. насам, но все още се среща. С рахит, костите стават по-меки и се огъват. При възрастните, дефицитът на витамин D води до остеомалация, която води до болки в костите и мускулна слабост. Дефицитът на витамин D също е свързана с сънливост през деня.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *