Студовата алергия хем сърби, хем боли

Ако в мразовитите дни забележите зачервяване, обриви, отоци по лицето, ръцете, краката, не ги пренебрегвайте, а се консултирайте с лекар

студова алергия

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни месеци. Всъщност реакцията към студа се определя като псевдоалергия, защото той не е реален алерген. Има и други фактори, които провокират студовата алергия и тя не е само непоносимост към влагата, ниските температури и студения вятър. Може да се прояви при плуване в студена вода, вземане на хладен душ и дори от храни като сладолед и от студени напитки.

По-често засяга децата и младите жени, но не бива да се подценява от хора с хормонални проблеми и с отслабнал имунитет след прекарано сериозно заболяване.

Студовата алергия се характеризира с появата на уртикариални обриви, като най-често се засягат лицето, ръцете, краката около коленете, вътрешната повърхност на бедрата (при жените) и стъпалата. Кожата почервенява, покрива се с пъпки и плаки, появява се силен сърбеж.

Освен с обриви студовата алергия може да се прояви и под формата на водниста хрема или с внезапен пристъп на затруднено дишане (т. нар. бронхоспастичен рефлекс). Възможна е появата на конюнктивит със сърбеж, парене, болки и зачервяване на очите, както и на главоболие и радикулит с болки в кръста и долните крайници, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *