Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кайсиите са полезни както пресни така и сушени

Наситеният златист цвят на кайсиите показва нали­чието на каротиноиди, най-вече на бета-каротин – важен антиоксидант. Въпреки че пресните кайсии са много по­лезни, сушените са още по-здравословни.

Кайсиите са полезни както пресни така и сушениПолезни вещества

Бета-каротин – Учените смятат, че този каротиноид, чиито антиоксидантни свойства предотвратяват рак, се бори с уврежданията, при­чинени от свободните радикали, и укрепва имунната система.

Eлагова киселина – Тя може да намали пораженията от токсините в околната среда и се изследва и заради потенциалната й способност да възпрепятства развитието на раковите клетки.

Желязо – Сушените кайсии са ценен източник на желязо (1/4 чаена чаша съдържа 1,5 мг желязо). Всеки човек трябва да приема достатъчно желязо с храната, но това важи в особено голяма степен за бременните жени и децата. Анемията, причинена от недостиг на же­лязо, може да доведе до появата на умора и повишена предразполо­женост към инфекции, тъй като имунната защита на организма в та­кива случаи намалява.

Калий – Той предпазва от високо кръвно налягане и е необходим за поддържане здравето на нервната система и мускулите.

Ликопен – Кайсиите съдържат известно количество от този мощен антиоксидант, за който се смята, че понижава нивата на „лошия“ (LDL) холестерол и предпазва от рак на простатата.

Пектин – Пектинът е от групата на разтворимите влакнини. Намалява нивата на „лошия“ (LDL) холестерол, свързан с развитието на ате­росклероза.

За максимална полза

Въпреки че консумацията на пресни кайсии осигурява витамин С (който се губи в процеса на сушене на плодовете), другите полезни вещества, например бета-каротин, ликопен и пектин, всъщност стават по-лесно усвояеми от организма, когато кайсиите (пресни или сушени) преминават през топлинна обработка.

Порция здравe

Ако сте чувствителни към сулфити (серен диоксид), които се използват, за да се предотврати покафеняването на сушените кайсии, потърсете продукт без остатъчни сулфити.

 

 

Храна за красива кожа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *