ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителният режим е основен при жлъчнокаменна болест

Хранителният режим е основен при жлъчнокаменна болест

Как се лекува жлъчнокаменна болест…

ХИРУРГИЯ

Най-често практикуваният оперативен метод е премахване на жлъчния мехур. При лапароскопската (безкръвна) хирургия се правят няколко малки разреза на коремната стена, поставя се гъвкава тръба с лампа и камера през един от отворите, за да има ви­димост при манипулацията. През другия отвор с помощта на инструменти се отстра­нява и изважда жлъчният мехур.

ЕКСТРАКОРПОРАЛНА ЛИТОТРИПСИЯ (ESWL)

Използват се високоенергийни вълни, за да се разбият камъните в жлъчния мехур на малки парченца, които свободно да могат да преминат през жлъчните канали. Мето­дът не е особено ефективен.

 

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ е от основна важност…

  • Здравословно хранене. Бедната на мазни­ни и богатата на влакнини диета ще ви помог­не да контролирате теглото си и да избегнете запека (опи­тайте да приемате 25-30 г влакнини дневно, като увелича­вате приема постепенно, а не изведнъж). Ограничената консумация на животински мазнини понижава нивото на холестерола и намалява риска от настъпване на криза.
  • Течности. Пийте поне по 8 чаши вода на ден и увеличете ко­личеството, ако сте решили да започнете да консумирате по­вече богати на влакнини храни, за да предотвратите запека.
  • Риба. Учените са доказали, че консумацията на много ри­ба и мононенаситени мазнини, съдържащи се в зехтина и рапичното олио, понижават риска от възникване на жлъчнокаменна болест.
  • Избягвайте диетите с бърз ефект. Рязкото отслабване предразполага към образуване на жлъчни камъни.ю
  • Витамин С. Консумирайте много плодове и зеленчуци. Най-новите изследвания доказват, че високото ниво на ви­тамин С в кръвта при жените предпазва от жлъчнокаменна болест. Концентрацията на холестерола в жлъчната течност се понижава при по-висок прием на витамин С.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Редовните физически упражнения поддържат теглото в оптимални граници и понижават холестерола, като така ограничават въздей­ствието на двата основни рискови фактора за възникване­то на жлъчнокаменна болест. Спортът допринася и за нор­мализирането на нивото на повишената кръвна захар, кое­то е друг рисков фактор.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Индийски живовляк. Тази добавка пред­пазва от запек и освен това се свързва с холе­стерола в жлъчката и не позволява образуването на жлъч­ни камъни. Лецитинът и ментовото масло също имат поло­жително въздействие. Приемайте допълнително витамин С.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Силата на билките. Млечният бодил и глухарчето могат да ви бъдат от полза. Предпола­га се, че тези билки под формата на таблетки променят съ­става на жлъчния сок и понижават съдържанието на холестерол в него.

 

РЕШЕНИЕ

  • Вземайте капсула мен­тово масло с храната, за да се разтворят жлъчните камъни. Приемайте таблетки, чиято обвивка е устой­чива на стомашната ки­селина и се разтваря чак в тънките черва, къде­то се усвоява активното вещество.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *