Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява жлъчнокаменната болест?

Това заболяване се характеризира с образуването на камъни в жлъчния мехур- крушообразен орган, разположен под черния дроб.

Жлъчният мехур е своеобразен резер­воар, в който се събира жльчната течност, произвеждана от черния дроб за преработ­ване на мазнините..Жлъчният сок съдържа вода, соли, холестерол и пигмента билирубин, което придава на изпражненията характерния им кафяв цвят. След хранене жлъчният мехур се съкращава и изтласква жлъчна течност, която преминава през тъ­нък канал и попада в тънките черва. Камъните в жлъчния мехур се образуват при по­вишена концентрация на някоя от съставките на жлъчката. Три четвърти от всички случаи на жлъчнокаменна болест са вследствие на повишен холестерол. Камъните в жлъчния мехур се образуват и когато е възпрепятствано оттичането на жлъчката от него. В други случаи те се образуват от натрупване на пигмента билирубин. Учените смятат, че основните причини за възникване на жлъчнокаменна болест са цироза на черния дроб, инфекция на жлъчния мехур и наследствени заболявания на кръвта.

При 80% от болните не се изявяват никакви симптоми и не се налага лечение. Бол­ка се появява тогава, когато камъните предизвикат възпаление на жлъчния мехур или запушат жлъчните канали. Острите кризи настъпват най-често след прием на мазна храна и обикновено са през нощта. При подозрения за жлъчнокаменна болест най- често се правят следните изследвания:

 

  • Ултразвук – ехографският апарат излъчва напълно безопасни звукови вълни, кои­то се отразяват от жлъчния мехур и на монитора се създава образ, показващ нали­чието на камъни. Изследването е безболезнено.
  • Холецистография – вечерта преди изследването се приемат таблетки с контрастно вещество и на следващия ден се прави рентгенова снимка, на която ясно се от крояват жлъчния мехур и жлъчните канали. Установяват се наличието на камъни и проходимостта на жлъчните пътища.
  • Кръвни изследвания за наличие на инфекция и повишен билирубин.
  • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) – в хранопровода се въвежда малка гъвкава тръба, която достига горните отдели на тънките черва. През отвора на жлъчните пътища се впръсква контрастно вещество, след което се прави рентгенова снимка, на която се установяват евентуални запушвания. За тази манипулация не се налага болничен престой.

 

Симптоми на жлъчнокаменната болест:

  • Силна болка в горна­та дясна област на ко­рема (обикновено след хранене), която може да се разпространява към дясното рамо, гърба или гръд­ния кош. Болката продължава от поло­вин до няколко часа.
  • Гадене и повръщане.
  • Оригване, отделяне на газове и нарушено храносмилане.
  • Жълтеница – пожъл­тява не на кожата и очните еклери.

 

Жлъчката се влияе от резки колебания в теглото

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *