Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да действаме при измръзване?

Ниските температури, пронизващият вятър, неподходящото облекло, липсата на движение, умората могат да доведат до измръзване, понякога и без да разберете

Първо измръзват крайниците – спира кръвообращението към тях и това е защитна реакция за запазване на топлината на тялото.

Местното измръзване най-често засяга ръцете, краката, върха на носа, ушните миди, откритите участъци на лицето. Четири са степените му. При първата измръзналите части побледняват, появява се болка, губи се чувствителност. При затопляне отново се появява болка, сърбеж, зачервяване и оток, който може да продължи около 72 часа.

При втората степен са налице симптомите от първа степен, но се появяват и мехури с прозрачна или бледожълтеникава течност. При третата степен засегнатите участъци се втвърдяват и стават бели. Няколко часа по-късно следва рязка промяна на цвета – сивосинкав до тъмносин. От време на време болката рязко се засилва и рязко отслабва. При четвъртата степен има по-дълбоки тъканни поражения, засегнатите части са тъмночервени. Ако са поразени крайниците, те не могат да се движат, пише вестник „Всичко за семейството“.

Хипотермията или преохлаждането на тялото настъпва, когато температурата му падне до 35,5 градуса. Ако не се вземат навреме мерки, студът умъртвява тъканите и кръвоносните съдове, кръвното пада, сърдечната дейност се забавя, настъпва загуба на съзнанието и „бяла смърт“.

Тежкото общо измръзване настъпва със силно треперене и настръхване на кожата. После идва чувство на премаляване, глад, обърканост или възбуда. Говорът става объркан. Появява се силна отпадналост и невъзможност за движение. Измръзващият има непреодолимо желание да легне и да заспи. Дишането, сърдечната дейност, циркулацията на кръвта се забавят и спират, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *