Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да облекчим симптомите на псориазис

Въпреки че изследванията относно това как храненето може да об­лекчи този сложен кожен проблем не са особено изчерпателни, оно­ва, което все пак знаем, е, че цялостно здравословният хранителен режим, при който се набляга на богатите на антиоксиданти плодо­ве и зеленчуци, е полезен за общото здраве на кожата, тъй като те неутрализират елементите, които биха могли да увредят кожата.

Храните с високо съдържание на витамин С притежават антиоксидантни свойства, благодарение на които предпазват кожата от сво­бодните радикали, постъпващи в организма чрез токсините рт окол- ната среда.

При хората, страдащи от псориазис, се наблюдават ниски нива на селен, цинк и витамин А. Богатите на тези вещества продукти имат като цяло благотворен ефект върху здравето на кожата. В организма бета-каротинът се превръща във витамин А, който е жизненова­жен за поддържането на оптимално здрава кожа. Бета-каротинът и селенът действат като антиоксиданти. Цинкът, приеман чрез храна­та, укрепва имунната система и ускорява заздравяването на кожата.

Консумацията на храни с високо съдържание на омега-3 мастни ки­селини може да намали възпалението. Някои изследвания сочат, че при хората с псориазис се наблюдава необичайно голямо количество възпалителни ве­щества, наречени левкотриени, за които се смята, че са причина за развитието и прогресирането на заболяването.

Освен това някои продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини, например сьомгата, скумрията и сардините, са ценни източници и на „слънчевия“ вита­мин D. Ниските му нива в кръвния серум са свързани с псориазиса.

Предварителните изследвания сочат, че при някои пациенти е добре да се пре­мине към хранителен режим без глутен, въпреки че преди да се пристъпи към промени в тази посока, следва да се проведе консултация с диетолог или дер­матолог. Общият прием на калории също е от значение. Съществуват данни, че има връзка между наднорменото тегло и заболеваемостта от псориазис.

Най-нови проучвания

Едно изследване (проведено в Италия) показало, че хранителен режим, богат на моркови, домати и пресни плодове, оказал ползотворен ефект върху участ­ниците в изследването, страдащи от псориазис.

Авторите на проучването предполагат, че предпазващите от псориазис вещества в храните вероятно са каротиноидите, а така също и витамините с антиоксидантни свойства. Не забравяйте, че продукти­те с големи количества антиоксиданти съ­държат и фитохимикали, които също са изключително полезни.

 

 

Как да се справим с сухата кожа?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *