Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеопороза – какво не знаем или сме забравили за нея

Същност на проблема

Наименованието на заболяването произхожда от латинската дума за „порести кости“. Остеопорозата е инвалидизиращо, прогресивно заболяване, което по­степенно лишава костите от тяхната минерална плътности здравина. Предимно жените са засегнати или са с повишен риск от тази болест, която води до изтъ­няване на костите и чупливост на крайниците и прешлените.

Рискови фактори

Липсата на някои хормони (обикновено естроген), на двигателна активност и/или на калций може да разруши костната плътност и да наруши структурата на костите, правейки ги по-слаби. С настъпването на менопаузата нивата на ест­роген намаляват, вследствие на което жените – особено онези, които са с малки кости или с по-ниско тегло, биват изложени на повишен риск от този проблем. Сред факторите, които допълнително допринасят за заболяването, са небалансираният хранителен режим, генетичната предразположеност, употребата на стероиди, тютюнопушенето и ниските нива на тестостерон (при мъжете).

Най-нови проучвания

Едно мащабно 10-годишно изследване сред група жени на средна възраст уста­новило, че участничките с най-висок прием на витамин К чрез храната били изложени на 30% по-малък риск от фрактури на бедрата. Храните с най-ви­соко съдържание на витамин К включ­ват къдраво зеле, брюкселско зеле, ма­рули, броколи и спанак. Къдравото зеле е водещ източник на този укрепващ кос­тите витамин, като в едва една чаена чаша сурово зеле се съдържат 550 мкг витамин К.

 

 

9 причини „за“ киселото мляко

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *