Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Псориазис – хронично възпаление на кожата

Около 15% от хората, страдащи от псориазис, имат обрив, който се разпрости­ра навсякъде и поради това затруднява ежедневните им дейности.

Омаломощаващата болка в ставите и възпалението, подобни на симптомите при артрит, се срещат при поне 5% от хората с това заболяване. Псориазисът е с хроничен характер и обикновено възниква във възрастта между 10 и 30 години. От него страдат както мъже, така и жени.

Здравите кожни клетки постепенно се делят и мигрират към по-горните слоеве на кожата, измествайки старите клетки. При псориазиса обаче развитието на кожните клетки е ускорено. Те се размножават прекалено бързо и вместо да се отделят по повърхността на кожата, се натрупват под формата на плаки. Тези плаки от набраздена, розова на цвят кожа обикновено се появяват в определе­ни зони около скалпа, лактите, коленете и долната част на гърба. Обривът не е заразен, обикновено не е болезнен, нито е придружен от силен сърбеж.

Рискови фактори

Специалистите не са съвсем сигурни каква е конкретната причина за псориази­са, но предполагат, че за появата му играят роля редица фактори, включително наследствеността. Този проблем, изглежда, се предава по семейна линия, осо­бено при хората със светла кожа, а вече са открити и няколко генетични факто­ра, в резултат на които определени хора са по-предразположени към състоя­нието.

Съществуват данни, подкрепящи мнението, че тази болест се дължи до голяма степен на изключително агресивна имунна реакция, при която здравата кожна тъкан бива атакувана от цяла армия клетки на имунната система, което предиз­виква възпаление. Учените смятат, че подобна имунна реакция вероятно се дължи на някои генетични особености. В псориазисните плаки е установено на­личието на необичайно голям брой имунни клетки. Емоционалният стрес и ня­кои медикаменти (например ибупрофен) могат да ускорят настъпването на псориазис. Допълнителни причини евентуално са лош хранителен режим, кож­ни наранявания, слънчево изгаряне, някои хормони, прекарано заболяване, алкохол и сухо, студено време.

 

 

Ужас! Нелечима кожна болест порази Ким Кардашиян

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *