Как се лекува болестта на Алцхаймер?

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Последните изследва­ния, проведени с жи­вотни, дават надежда, че ще се открие вакси­на срещу болестта на Алцхаймер. По генети­чен път учените пре­дизвикват у мишки производство на по-голямо количество бетаамилоид в организма им. Това е белтъкът, който образува плаките в мозъка при Алцхаймер. След това те инжектират на опит­ните мишки експери­ментална ваксина. Ре­зултатите са,че тя предотвратява образу­ването на плаки при малки мишлета, но  също така намалява вече съществуващите пла­ки при по-стари мишки.

 

В момента се проучват няколко нови медикамента, но засега ефективно се прилагат следните: ривастигмин (екселон), галантамин (нивалин), донепезил (арицепт) и ново­то лекарство мемантин (ебикса). Те действат, като блокират разграждането на ацетил- холина, невротрансмитер, участващ в предаването на нервните сигнали. Благодаре­ние на тях настъпва известно подобрение на паметта и говорните умения при хора с лека или умерено тежка форма на Алцхаймер. Те обаче не са ефикасни при всички па­циенти. Ривастигминът може да предизвика повръщане и много често, най-вече при жените, оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. Донепезилът има по-малко странични ефекти и затова се изписва по-често. Други медикаменти повлияват ня­кои поведенчески разстройства при болните от Алцхаймер.

 

Най-често изписваните лекарства са следните:

  • Безпокойството и възбудата могат да се повлияят чрез успокоителни медикаменти като хлордиазепоксид (диазепин), диазепам (валиум), лоразепам (ативан) или оксазепам, или със седативни средства като хлоралхидрат. Препоръчително е тези медикаменти да се използват за кратък период.
  • Депресията обикновено се овладява чрез антидепресанти – серотонинови инхиби- тори (SSRI), включващи флуоксетин (прозак), флувоксамин (лувокс), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт).

Нелекарствените методи за лечение са масаж, ароматерапия (използват се есенциални масла за подобряване на настроението), музикална терапия и отглеждане на домашен любимец.

 

Как да си помогнем при загуба на паметта?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *