Кои са причините за болестта на Алцхаймер?

Учените все още търсят причинните фактори, определящи развитието на болестта на Алцхаймер. Съществуват три теории:

Генетично предразположение.

Фамилна обремененост се наблюда­ва при 15% от случаите на Алцхай­мер. Ако някой от родителите ви е засегнат, рискът от развитие на бо­лестта нараства три пъти. Ако и два­мата ви родители са болни от Алцхаймер, рискът се увеличава 5 пъти. Заболяването се свързва с наличието на гена АроЕ4. Хората, които са носители на този ген, са два пъти по-застрашени да развият бо­лестта. Но повечето хора с този ген не се разболяват от Алцхаймер, а и при много болни той не се открива. Повечето учени смятат, че присъ­ствието му не е по-силен фактор за развитието на Алцхаймер от високото кръвно налягане или травма на главата. Ако приемате лекарства за високо кръвно налягане и успешно контролирате хипертонията, може да понижите риска си от болестта.

Влияние на околната среда.

Преди се смяташе, че алуминият, минерал, който се съдържа във вкусовите по-добрители, препаратите против из­потяване, някои домакински съдове и алуминиевото фолио могат да до­ведат до Алцхаймер. Последните изследвания обаче не дават доказа­телства в полза на това твърдение. Същото се отнася и за цинка, медта и желязото. Някои учени предпола­гат, че натрупаните метали в мозъка предизвикват образуването на плаки. В тази връзка се правят опити за създаването на лекарство, което се свързва с металите и ги елиминира от организма.

Вирусни инфекции.

Някои мозъчни увреждания се причиняват от виру­си. Съществува теория, която още не е доказана и според която предизви­каните от вируси мозъчни пораже­ния се проявяват след десетилетия.

 

Как да си помогнем при загуба на паметта?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *