При болест на Алцхаймер мозъкът боледува

Какво представлява болест на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е заболяване на мозъка, което засяга паметта, мисленето, гово­ренето и разума. Мозъчните клетки прогресивно се разрушават с напредването на бо­лестта и се загубва способността за свързано говорене и мислене. В мозъка се откриват патологични натрупвания под формата на плаки. Плаките са отлагания на протеини, наречени бета-амилоиди, които нормално изграждат невроните (нервните клетки). Учените смятат, че бета-амилоидите са източник на свободни радикали, които атаку­ват невроните.

Болестта на Алцхаймер не може да се лекува напълно, нито могат да се премахнат симптомите й, но все пак съществуват методи за известно облекчаване на състоянието.

Възрастта и наследствеността са двата основни рискови фактора. Хората над 65 го­дини са най-уязвими и рискът се увеличава с всеки следващи десет години живот. Рис­кът е още по-висок, ако имате близък роднина с болестта на Алцхаймер. Болестта зася­га най-често жените, може би защото те живеят по-дълго. Скорошно изследване пока­за, че хората от семейства с много членове (пет или повече братя и сестри) са с пови­шен риск. Сериозната травма на главата, довела до загуба на съзнание, също може да увеличи предразположеността.

 

Болестта на Алцхаймер трудно се диагностицира, защото симптомите често се от­дават на други заболявания. Лекарят ще ви разпита за минали болести, ще оцени здра­вословното ви състояние в момента, ще направи тестове за паметта, ще провери спо­собността ви за концентрация и за решаване на математически задачи. Обичайно се правят изследвания на кръв и урина и скенер на мозъка, за да се изключат други при­чини за симптомите като недостиг на витамини, инсулт, проблеми с щитовидната жлеза или мозъчен тумор. Клиничната диагноза е с точност от 90%, но заболяването може да се установи със сигурност само при аутопсия. Учените са разработили по-на­деждни методи за диагностика, включващи съвременни скенери и тест, който опреде ля нивото на съдържащите се в гръбначномозъчната течност протеини, които имат отношение към болестта на Алцхаймер.

 

 Перфектният ден за вашият мозък, за да е по-дълго във форма!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *