ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Затлъстяването се превръща в епидемия

Специалистите предупреждават, че наднорменото тегло, което ще рече телес­но тегло, което е с 20% повече от препоръчителното идеално тегло за съответ­ния ръст, е сериозен медицински проблем.

Възрастните и децата с излишни ки­лограми, което грубо означава, че тежат средно между 13 и 18 кг повече от здравословното тегло (това е значително над 20%), са особено податливи на различни заболявания. На практика няма група от населението, която вече да не е засегната, и съществуват научни доказателства, които свързват епидемио­логичното затлъстяване с повишения риск от диабет, някои видове рак, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, различни хронични болести, включително разширени вени и артрит.

Рискови фактори

Постоянната консумация на висококалорични храни и неизразходването на излишната енергия водят до натрупването на наднормено тегло. Заседналият на­чин на живот, високият прием на калории и някои генетични фактори са сред основните причини за излишните килограми.

Храната на помощ

Възприемането на здравословен начин на хранене и увеличаването на двига­телната активност са жизненоважни за балансираното изразходване на енер­гията. Повечето специалисти са на мнение, че за постигането на трайни резул­тати е най-добре да се предприеме, постепенно и реалистично сваляне на из­лишните килограми, тъй като така не се застрашава здравето. Важно е да се вслушвате в признаците на глад, да ограничите размера на порциите и да из­бягвате леснодостъпните, но калорични храни. За да се справите с излишните килограми, ограничете алкохола и вместо сол използвайте подправки и билки. Тъй като когато се храним бързо, сме склонни да преяждаме, е полезно да се забави темпото – на стомаха са необходими около 20 минути, за да подаде сигнал до мозъка, че е заситен. Важно е да следите броя на приеманите кало­рии, но не забравяйте, че организмът складира мазнините по-бързо от белтъ­чините или въглехидратите.

Съществуват данни, че калцият стимулира изгарянето на мазнини, тъй като потиска хормоните, които причиняват складирането на излишните мазнини вместо изгарянето им. Някои изследвания сред мъже с висок про­цент на затлъстяване показали, че хранителен режим с високо съ­държание на калций съдейства за загубата на тегло. Витамин D иг­рае незаменима роля за правилното усвояване-на калция и някои проучвания сочат, че при хората, страдащи от затлъстяване, консу­мацията на продукти с високо съдържание на този витамин е от осо­бена важност. Учените смятат, че мъжете и жените с наднормено тегло имат по-малка бионаличност на витамин D. Излишните тлъстини в тялото складират този мастноразтворим витамин, правейки невъзможно за него да изпълнява здравословните си функции, включително да подсилва костната система.

Няколко изследвания показват, че диета, при която се набляга на сложните въглехидрати – в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, спомага за здравословното остлабване и пречи на на­трупването на излишно тегло. Сложните въглехидрати са богати на влакнини и полезни вещества. За предотвратяване натрупването на излишни килограми учените препоръчват консумацията на плодове и зеленчуци поне пет пъти дневно. Въпреки незначителното количество калории, което съдържат, плодовете и зеленчуците са изключително питателни. В около 140 г печени картофи (необелени) се съдържат около 60% по-малко калории и доста повече влакнини в сравнение със 100 г пържени картофи.

Тъй като задоволяват апетита по-бързо и обикновено отнемат повече време за консумация, продуктите с високо съдържание на влакнини подпомагат сваля­нето на килограми. Баластните вещества забавят скоростта, с която се усвоява храната. Когато запълваме стомаха с храни, богати на влакнини, ние оставяме ограничено място за продуктите с мазнини и с висока калорийна плътност. Съ­ществуват доказателства, че разтворимите влакнини регулират нивата на кръвна захар и по този начин овладяват пристъпите на глад. Изследванията со­чат, че консумацията на храни с високо съдържание на влакнини може да заба­ви абсорбирането на мазнините, с което ни помагат по-бързо да се почувства­ме заситени. В едно проучване участниците, приемали по 36 г влакнини днев­но, са абсорбирали до 130 калории по-малко, което довело до значително намаляване на теглото им.

Според предварителните изследвания катехините в зеления чай са полезни при изразходването на енергия. Данните сочат, че тези полифеноли подпома­гат отслабването, като стимулират окисляването на мазнините.

Най-нови проучвания

Ако правите така, че порциите да из­глеждат по-големи, като например из­пълвате храната с въздух или вода, ще намалите апетита и съответно броя на приеманите калории. В едно проучване здрави мъже, които трябвало да пият добре разбити и пълни с въздух млечни шейкове, лесно успявали да се почувст­ват заситени, в резултат на което нама­лили количеството приемана храна. Не така се получило при участниците, кои­то приемали същия брой калории, но с по-малко въздух.

 

 

Истината за популярните диети

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *