ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са симптомите при емфизем?

Емфиземът е прогресиращо заболяване, при което стените на алвеолите (малки въз­душни сакове) в белия дроб се разрушават.

 

Алвеолите намаляват по брой, а размерът им се увеличава, въздушните сакове се свиват. Алвеоларната повърхност става по-малка, което означава, че се нарушава дихателната функция – обменът на въглерод­ният диоксид срещу кислород. Освен това еластичността на малките дихателни път­ища намалява и те не могат достатъчно да се свиват, за да се изтласка въглеродният диоксид от белия дроб. Това в крайна сметка води до затруднено дишане, особено из­дишване.

Дългогодишното тютюнопушене е най-честата причина за емфизем, но замърсе­ният въздух, излагането на вредни пари и прах на работното място също допринасят за заболяването (в миналото е било известно като болестта на миньорите). Рискът се повишава и при фамилна обремененост с хронична обструктивна белодробна болест, която включва емфизем и хроничен бронхит. При всеки двама на 1000 души се откри­ва генетично обусловен недостиг на протеина алфа-л-антитрипсин (ААТ), което е предразполагащ фактор за заболяването. Въпреки че емфиземът обикновено се про­явява след 50-годишна възраст, предизвиканата от дефицита на този протеин форма може да се прояви около 30-те.

Емфиземът засяга 22% повече мъже, отколкото жени, но тази разлика се променя, защото все повече жени в последните години са пушачи. Емфиземът увеличава риска от други заболявания като чести инфекции на дихателните пътища, белодробна хи­пертония (повишено налягане в белодробната артерия) и сърдечна недостатъчност.

Ако има съмнения за емфизем, лекарят ще преслуша белия ви дроб със стетоскоп и ще направи преглед чрез почукване (перкусия) върху гръдния кош. Може да ви назна­чи и рентгенова снимка на белия дроб.

Друг начин за диагностика е функционалното изследване на дишането, което определя дихателните обеми. Може да се направи и изследване за концентрацията на кислород в кръвта, което ще помогне лекарят да прецени дали увреденият бял дроб усвоява ефикасно вдишвания кислород.

 

Симптоми на емфизема:

Ранна фаза: задух при физическо нато­варване и хронична слаба кашлица с ос­къден секрет.

Напреднала фаза: за­дух при малко или ни­какво усилие и хро­нична кашлица с отделяне на гъст, би­стър секрет. А също разширен гръден кош,хрипове;синкав цвят на кожата; загу­ба на тегло; главобо­лие; замаяност; раздразнителност и безсъние.

 

Време е да откажете цигарите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *