Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Факти и митове за ХОББ – част 1

Всички са чували за сърдечни заболявания и рак и е добре известно, че те са най-честите причини за смърт, но какво да кажем за хронична обструктивна белодробна болест или ХОББ?

ХОББ е рядкост – мит

Тъжният факт е, че ХОББ е четвъртата основна причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания, рака и инсулта. Оказва се, че белите дробове са скъпоценен ресурс точно като сърцето и трябва да бъдат защитавани през целия живот.

Точно като сърдечно-съдовите заболявания, ХОББ може да не се прояви в продължение на много години, докато не е стане твърде късно. Над 700 хил души само в България страдат от ХОББ, но повече от половината от тях не го знаят още. ХОББ включва емфизема и хроничен бронхит или комбинация от двете. При емфизем, алвеолите на белите дробове губят разтегливост и не работят както трябва. А при хроничния бронхит, дразненето и възпалението водят до гъст слузест секрет и затруднено дишане.

ХОББ засяга само пушачите – мит

Основната причина за хронична обструктивна белодробна болест е пушенето, както и излагането на тютюнев дим. Но не всички с ХОББ са настоящи или бивши пушачи.
Продължителното излагане на замърсители е проблем и някои професии са по-рискови от други за белодробното здраве. Има също е генетично заболяване, дефицит на алфа-1-антитрипсин, което увеличава риска от ХОББ, тя обаче е причина само за около 5% от случаите на ХОББ.

Основният симптом е недостиг на въздух –факт

Хората страдащи от ХОББ също така може да имат кашлица, хрипове и стягане в гърдите си, но задуха често е първият признак. Те се задъхват когато се качват по стълби и трябва да си поемат дъх повече от другите.

Хората с хронична обструктивна белодробна болест са склонни да бъдат по-чувствителни към чести настинки и има вероятност да се борят с повтарящи се пристъпи на грип или пневмония, които могат да засилят недостига на въздух и другите симптоми.

Недостига на въздух и кашлица също може да бъде признак на астма. Жените с ХОББ по-често са погрешно диагностицирана с астма от мъжете.

ХОББ е нелечим – факт

ХОББ не се лекува, но се третира. Не можете да поправите увредената белодробната тъкан, но може да забавите унищожаването и да управлявате заболяването.

Хронична обструктивна белодробна болест се лекува с бронходилататори, като албутерол, които отпускат дихателните мускули. По време на пристъпи, инхалаторните кортикостероиди могат да намалят възпалението и производството на секрет. Кислородната терапия може да помогне, както и антибиотици, които да се борят с инфекции на дихателните пътища.

От ХОББ се разболяват само възрастните хора – мит

Хората често са диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) в 50-те и 60-те си години. Въпреки това, тези диагнози се поставят сравнително по-късно, когато симптомите са така изразени, че те вече не могат да бъдат пренебрегвани.

В действителност, ХОББ може да започне още през 40-те години(а в редки случаи през 20-те и 30-те години). За да разбере дали някой е болен от ХОББ, лекарят може да накара пациента да диша в една тръба, закачен за спирометър, който измерва колко въздух издишвате.

 

продължение…

 

 

 

Здравни тайни от целия свят

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *