Факти и митове за ХОББ – част 2

 

Част 1

Ранната диагностика помага – факт

Ранното поставяне на диагноза ХОББ е от решаващо значение за предотвратяването на увреждания на белите дробове.

Повечето хора смятат, че задуха е вследствие от стареенето или липсата на форма. Хората често осъзнават, че не могат да извършват елементарни дейности, като ходене по хълмисти терени или носене на покупките по стълбите. Но някои хора са по-чувствителни към телата си и биха могли да забележат задуха по-рано. Друг знак е т.нар. „кашлица на пушача“, която всъщност хроничен бронхит.

Упражненията са невъзможни, ако страдате от ХОББ – мит

Недостиг на въздух може да направи упражняването по-трудно. Но то е важна част от лечението на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Упражнения не променят работата на белите дробове. Вместо това, те подобрява начина, по който сърцето изпомпва кръв и мускулите поемат кислорода от кръвта, което прави цялата система по-ефективна. Вашите възможности се засилват, когато правите редовни упражнения. Трябва да се започне бавно, ако е необходимо дори и с повдигане на купа със супа в продължение на 10 минути всеки ден.

Вече е късно да откажете цигарите – мит

Никога не е твърде късно да се откажете от пушенето. Дори ако вече сте били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест, не се отказвайте от битката с тютюнопушенето.
На който и да е етап от болестта, отказването от цигарите ще намали симптомите и ще забави развитието й.

ХОББ засяга само белите дробове – мит

ХОББ може също да доведе до високо кръвно налягане и може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Както при всяка друга хронична, нелечима болест, депресията често присъства. Правилните лекарства, промените в начина на живот и емоционална подкрепа могат да ви помогне да се справите с проблемите в следствие на ХОББ.

ХОББ е смъртна присъда – мит

Не можете да излекувате ХОББ, но това не означава, че с живота ви е свършено.

Хората, които спрат да пушат, упражняват се редовно и се грижи добре за себе си често имат по-добра прогноза. С правилни медикаменти и промени в начин на живот можете да контролирате вашата хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и да водите активен начин на живот.

Въпреки това, с всяко хронично заболяване, често е от съществено значение да получавате подкрепа, за да останете положителни и мотивирани достатъчно, за да се борите с болестта. Четете повече за нея, говорете с други пациенти и потърсете помощ за лечение на депресия – всичко това може да подобри качеството ви на живот.

 

 

 

Най-честите заблуди за нашето здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *