Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се храним при запек?

При запек изключително полезное да се храним с богати на влакнини продукти. Те обират натрупванията в червата, с което се улеснява храносмилателния процес.

Съществуват два вида влакнини – неразтворими и разтворими. Чес­то наричани „баластни вещества“, неразтворимите влакнини са особено ефикасни, тъй като придават на изпражненията маса и обем. Те подпомагат тяхното придвижване през дебелото черво и последващото им изхвърляне. Раз­творимите влакнини действат като гел в червата, където повиша­ват и водното съдържание и вследствие на това размекват изпраж­ненията. И двата вида влакнини са полезни при констипация. Суше­ните плодове (кайсии, смокини, сливи и круши) са особено богати на влакнини, но и на редица други ценни вещества.

Преработените храни, както и богатите на мазнини продукти, се характеризи­рат с ниско съдържание на влакнини. Прекаляването с тях може да допринесе за появата на запек, тъй като те засищат, без да осигуряват на стомашно-чрев­ния тракт ползите, свързани с влакнините. Когато подбирате продукти, богати на влакнини, се спирайте на онези, които са с високо съдържание и на други хранителни вещества. Подходящи в това отношение са сушените плодове, гра­хът, бобът, лещата, броколите и сладките картофи.

Тъй като много храни с високо съдържание на влакнини обикновено водят до подуване и образуване на газове, добре е да увеличавате тяхната консумация постепенно, като по този начин дадете на организма възможност да се адапти­ра към повишения прием. Непременно пийте много течности, за да стимулира­те функциите на храносмилателната система.

Продуктите, богати на магнезий, също могат да имат облекчаващо действие. Смята се, че този елемент има леки слабителни свойства.

Сокът от сушени (или пресни) сини сливи е особено полезен при борбата със запека. Тези плодове са с високо съдържание на влакнини и сорбитол – вид естествена захар, която стимулира храносмилателната система и има слабите­лен ефект.

Домашен лек

Приемът на топла напитка всяка сутрин е добър лек срещу запек. Билковите ча­йове или пък гореща вода с малко ли­монов сок и мед също помагат. Предпо­лага се, че топлите течности стимулират червата.

 

 

 

 

Профилактични съвети срещу запек (обстипация)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *